Отбелязваме Деня на българското кино

Организират се прожекции на български филми в пет софийски киносалона

Филмът „Ага“ на Милко Лазаров

Филмът „Ага“ на Милко Лазаров

На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино. На тази дата през 1915 г. се провежда първата прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“.

Датата е утвърдена като професионален празник на българската филмова общност през 2005 г. В чест на този празник Националният филмов център в сътрудничество със Столичната община и Националния дворец на културата организира прожекции на български филми в пет софийски киносалона – „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер-Лидл“ G8, El, Евросинема, както и във ФКЦ Варна и Lucky Дом на киното - Пловдив. Зрителите ще имат възможност да видят новия филм на Костадин Бонев „Далеч от брега“,семейния „Смарт Коледа“, боксофис хитовете „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“, носителя на голямата награда „Златна роза“ за 2017 г. „Вездесъщият“ и много други. Билетите ще са на специалната цена от 5 лв.

През изминалата година българското кино пожъна големи успехи, като спечели множество международни награди и участия в конкурсни програми. Филмът „Ага“ на Милко Лазаров беше селектиран да закрие 68-ото издание на "Берлинале" и спечели голямата награда „Златна роза“ във Варна.

Копродукцията с българско участие „Не ме докосвай“ на Адина Пинтилие получи „Златна мечка“ в Берлин, а копродукцията „Дивата круша“ на Нури Билге Джейлан беше част от конкурсната програма на фестивала в Кан. „Ирина“ на Надежда Косева беше селектиран във Варшава и спечели множество отличия. Новият документален филм на Тонислав Христов „Тайният живот на Вера“ ще се състезава в престижния конкурс на фестивала в Сънданс.

През 2018 г. Законът за филмовата индустрия беше адаптиран към Европейските изисквания. Възстановено бе финансирането на български филми чрез Националния филмов център и бюджетът за кинопроизводство за 2019 г. беше увеличен за първи път от шест години насам с 2 млн. лева.