С Джулая посрещаме изгрева в най-краткото утро на годината (видео)

f

​Срещата със Слънцето в най-краткото утро на годината (1 юли) е придобила особен смисъл за българите. Вече 29 години то е символ на свободата, на завръщане към природата, към любовта и доброто. Тези, които празнуват днес, наричат празника просто Джулая – юлско утро (July Morning), по името на едноименната песен на “Uriah Heep”. Авторът на великото парче Кен Хенсли ще посрещне изгрева в Тутракан.

По първи петли срещу 1-ви юли хора се събират на Черноморския бряг, за да посрещнат заедно изгрева на небесното светило под звуците на легендарното парче. Както повечето хубави традиции и тази е започнала без специален замисъл - като сбирка на неколцина приятели във Варна през лятото на далечната 1986 година.

Идеята дава Тяната, млад хипар тогава, легенда днес. Хипи фолклорът разказва, че докато бил в казармата, му се паднало да стои на пост именно в нощта на 30 юни срещу 1 юли. Тогава си обещал, че ще направи така, че повече никой да не посреща този изгрев сам.

На първия Джулай компанията е съвсем скромна – 10-12 бунтари, събрали се, за да попеят с китари, а на сутринта -да си пуснат едноименната песен на огромен ролков касетофон.

Интересното идва на следващата година. Варненските хипита с „По пътя" на Керуак в джоба както обикновено кръстосват България и разпалено споделят с приятели идеята си за Джулая. Така неочаквано се събрат няколко пъти повече бунтари от цялата страна в ранното утро на 1 юли. С годините почитателите на Джулая растат в геометрична прогресия, а местата, където посрещат изгрева на 1 юли стават все повече и повече. С времето празникът се превръща в място за срещи на хора с еднакво виждане за света, философия за живота –бунтари, които искат да си носят дългите коси, да си слушат западна музика, да си пият и бъбрят на спокойствие. Така юлският изгрев освен купон става и друго пространство за обмен на идеи, разпалени разговори, забранена музика и дори на литературни четения. А Камен бряг е най-прекрасното място, за да може всичко това да се случва.

Своеобразна кулминация на празника е когато към Джулая се присъединява и “Юрая”. Удивени, че в България съществува подобен празник, 23 години след първия Джулай бившият вокалист на легендарната банда - Джон Лоутън, става част от магията на този ден, изпълнил July morning на Камен бряг. От тогава винаги, когато може, заедно с хиляди фенове, дошли от различни кътчета на България и света, посреща изгрева в най-краткото утро на годината.