Русия първа признава независимостта на България срещу цената от 82 млн. франка


На 5 февруари 1909 г. Русия първа от Великите сили признава независимостта на България.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 г. с политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор (1878 г.).

Повечето от Великите сили отказват да признаят независимостта на България, влошават се и българо­турските отношения. Турция настоява България да й изплати 125 млн. франка обезщетение, за да признае българската независимост. С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми.

Подписани са Руско-­турски протокол (1909 г.), Българо­-турски протокол (1909 г.) и Руско-­български протокол (1909 г.). Според тях Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от войната (1877–1878 г.), срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България. От своя страна обаче България попада в капана на братушките и трябва да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка. Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на Българи. 

Изследователи правят нов прочит на идеологизираната дълги години история. Те смятат, че под благовидната дипломация на Русия реално стоят финансови интереси от близо 100 млн. франка. Турция се спасява от репарации, а България е заробена финансово за близо столетие напред.