Преди 139 години Алеко Паша поема управлението на Източна Румелия

На 13 март през 1879 година княз Алеко Богориди, известен като Алеко Паша, е назначен от турския султан, за пръв генерален губернатор ( длъжност близка до статута на съвременния премиер, б.р.) на княжеството Източна Румелия.

Князът, популярен и като Пашата, е роден в Цариград, през 1822. Той е юрист, държавен деец, син на може би най-влиятелния след султана човек в Османската империя - княз Стефан Богориди (Стефанаки Бей). Алеко Богориди учи в Гръцката Велика Школа в Цариград, в Яш, във Франция,получава висше образование по държавно право в Германия. Заема висши административни и дипломатически постове в турския държавен апарат.

С протекцията на руския император Александър II и със съгласието на Великите сили, на 13 март 1879 година Александър Богориди е назначен за генерал-губернатор на Източна Румелия. Управлява пет години (до 1884 г.), през които се утвърждава българският характер на областта. Управлението му е имало временен характер.

Князът е свързан с Либералната партия, поддържа връзки и с избягалите в Пловдив водачи от Княжество България - П. Каравелов, П. Р. Славейков и др. Следва проанглийска външнополитическа ориентация. След абдикацията (1886) на княз Александър Батенберг, той е един от кандидатите за българския княжески престол.

Датата 13 март, но  2013 г. е свързана с друго важно политическо събитие - Марин Райков встъпва официално в длъжност като служебен премиер на България, назначен от президента Росен Плевнелиев. До промяната се стигна след драматична оставка на Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ.