По нареждане на Сталин Георги Димитров отхвърля плана "Маршал" за България

Преди 72 години на днешната дата българското правителство с министър-председател Георги Димитров с Решение на Министерски съвет дава категоричен отказ България да получи американска финансова подкрепа по плана "Маршал" за възстановяване на Европа, след Втората световна война. На 2 юли първо отказва СССР, а България просто сляпо следва примера на господаря си. 

Този факт в продължение на десетилетия бе премълчаван от социалистическата история. Решението обаче е поредното красноречиво доказателство, че страната ни остава под диктат в Съветската зона на влияние, а Георги Димитров е най-отявленият проводник на политиката на Сталин и Кремъл за България.

Ако държавата беше приела финансовата подкрепа, от която се възползваха 16 западноевропейски страни, днес България сигурно щеше да изглежда по друг начин.

Планът "Маршал" е известен официално като Програма за възстановяване на Европа. Турция също се включва в програмата, а подкрепа е отказана само на Испания, заради режима на генерал Франко.

Планът влиза в действие за 4 фискални години, започвайки от юли 1947. През този период 13 милиарда щатски долара са отпуснати като помощ за възстановяване на европейските страни след Втората световна война. България обаче сама се отказва от тази финансова инжекция и доброволно остава под диктата на съветския ботуш.