Българка от Лондон: Вдъхновителите на протеста са със симпатия към съветското време, а трябваше да са в затвора

Симпатизант на Слави Трифонов дирижирал протестната манипулация, твърдят от Острова

Преди дни пред българската дипломатическа мисия в Лондон се проведе протест, под мотото: „Българи в България и чужбина против геноцида на Борисов!” Въпреки претенциите за значимост, протестът не се превърна в събитие, но провокира гневни реакции на наши сънародници. Емилия Атанасова буквално избухна страницата си във фейсбук. Ето коментара й:

„Пиша  по повод на т. нар. "протест" срещу правителството на България, който беше проведен преди няколко дни в Лондон пред българското посолство. Емил Русанов, човекът, който го организира, издава вестник "Будилник", но той не е лицето на българите в Лондон. Той от известно време проявява интензивна симпатия към Слави Трифонов и неговите лозунги. Русанов се подигра. Подигра се с нас, българите, които живеем в Лондон, употребявайки нашето име за пошли политически цели! 

Популярността на въпросния издател сред българската общност се срина, след като се организира въпросната седянка, която се самонарече протест. Въпросната проява беше предхождана от сериозна тролска активност в групите на българите в Лондон. Тази активност се поддържаше от пет процента от членовете, които обаче явно бяха овладели групите, защото триеха коментарите на всеки, който не е съгласен с тях. Позицията на българите в Лондон си пролича именно от масовостта на събитието. От около 200  хил. нашенци в Лондон, няма и тридесет човека, които отидоха да "ударят рамо" на Русанов и „лапнаха“ неговия микрофон в името на 40 секунди слава. Като някои от тях не са от Лондон, а бяха пропътували значително разстояние със съпътстващите разходи, за да бъдат на събитието. Тези хора са възрастни, с очевидна симпатия към съветското време. Те не отразяват позицията на българите тук. Всъщност, ние страним от тях. Но тъй като всеки от нас си има достатъчно работа, те не получават реакцията, която заслужават.

Господин (или може би другарю) Русанов, ние не сме избягали от правителството на България, ние потърсихме свобода от задкулисието, което трови атмосферата в Отечеството и чиито лозунги звучат от твоя мегафон.

Но съм благодарна на Русанов, че организираният от него „протест” ми помогна да разбера, че изданието му „Будилник“ цели не събуждане, а мъртва кома за нашия народ. Този парцал повече няма да премине прага ми. Не става ни за тоалетна, ни за миене на прозорци!

Аз не съм „Будилник“, аз не съм Слави Трифонов, аз съм достоен българин, който иска и се бори да види България такава, каквато е в надеждите ми. България, в която да изкарам дните си, в която растат и просперират децата и внуците ми. България, в която вдъхновителите на този протест са в затвора!”

Атанасова живее в Лондон от 15 години. Пристигнала е като нелегална, но после е прибрала и детето си.

„Без език е така в началото. Както се шегувам със себе си- само стриптизьорка не съм била. Най дълго време бях шофьор на такси, нощно време, за да мога и през деня нещо друго да поработвам. Трябваше синът ми да се изучи. Иначе съм магистър психотерапевт с две специализации по психотерапия”, разказва биографията си Емилия.

От 2013 г. Атанасова вече практикува професията си и се занимава с фамилна терапия. Хората са доволни от мен, казва българката, която не иска да бъде жертва на манипулации, със съмнителни политически интереси.