12 години сянката на Путин тегне над убийството на Политковская

Днес се навършват 12 години от убийството на руската журналистка Анна Политковская. На 7 октомври (когато впрочем е и рожденият ден на Путин) 2006 г. тя е застреляна в асансьора пред апартамента, в който живее в Москва.

Покушението над Политковская се превърна в едно от най-скандалните убийства в Русия при управлението на президента Владимир Путин. То предизвиква силни реакции в цял свят и твърдения, че то е по поръчка на руските власти.

През юни миналата година Московски съд постанови доживотен затвор за организатора и за физическия извършител на убийството на Политковская. Чеченският гражданин Рустам Махмудов беше признат за виновен по обвинение, че е стрелял по журналистката във входа на сградата, в която живеела, а Лом-Али Гайтукаев – чичо на Махмудов, известен с криминалното си минало – беше осъден като организатор на убийството. Други трима техни съучастници ще лежат в затвора между 12 и 20 години, въпреки настояванията на прокуратурата за още по-сериозни наказания за обвиняемите.

Анна Политковская е родена в Ню Йорк през 1958 г., където нейните родители, съветски украинци, са дипломати на ООН. Тя учи журналистика в Московския държавен университет, завършва през 1980 г. и постъпва на работа във вестник "Известия".

По-късно Политковская беше разследващ журналист за независимия вестник "Новая газета" и един от острите критици на управлението на Владимир Путин. Продължителната й работа за разкриване на беззакония на руската армия по време на войната в Чечня й спечели международно признание.
В социалната мрежа днес гражданите иронично се питат: Кого ще убият, за ЧРД на Путин?