​От Министерския съвет отговориха на изказването на президента Радев за Сирия

Румен Радев индиректно се дистанцира от позицията на правителството

Позицията за Сирия е позиция на правителството в рамките на неговите правомощия и отговорности. Това заявиха за БНТ от Министерския съвет по повод изказването на президента Радев.

По-рано президентът се изказа критично за въздушните удари срещу Сирия и така индиректно се дистанцира от позицията на правителството. Румен Радев обяви в публична лекция в УНСС, че позицията на българското правителство не е съгласувана с него.

По думите му, за успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. Специално за операцията в Сирия, военен ефект - пренебрежим. Финансов ефект - минус половин милиард долара. Политически ефект - предимно вътрешен за държавите, които нанесоха удара.
„Операцията в Сирия доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, а засега никой не може да я замести. Това увеличава риска за света, вместо да го намалява”, коментира Радев. Според него спрямо Сирия не трябва да се прилагат стратегии от отминали конфликти. „Моят призив е за по-малко оръжие, повече диалог”, коментира той.

Президентът поясни, че точните дати за посещението му в Москва все още се уточняват.