От БСП ползват масово командировъчни от парламента, без да ходят на работа

Има и социалисти, които са заминали и в задгранични командировки, твърди Караянчева

Ден-два след забраната да ходят на работа в парламента, се оказа, че депутати от БСП са ползвали командировъчни от парламента. Това разкри по справка на НС председателят му Цвета Караянчева. Решението на пленума беше миналата неделя, а немалка група соцдепутати са се възползвали от полагащите им се пари за разходи в понеделник и вторник след това, съобщи Канал 3.

"Това, че не посещават Народното събрание, е проблем на тяхната група. Защото се оказва, че въпреки желанието на г-жа Нинова да не се получават пари, на 18 и 19 февруари - 16 са взели пътни, 19 депутати са взели дневни командировъчни, обяви в кулоарите Караянчева.


"Ако тя няма как да си контролира парламентарната група, е неин проблем, но аз няма как да наложа административни санкции или по някакъв начин да се произнеса еднолично и да променя Правилника", обясни председателката на НС и лично, след като малко преди това написа официално писмо-отговор на онова, което вчера й бе изпратено от соцлидерката.


Караянчева е категорична, че въпросната заявка на Нинова, че ПГ на БСП се отказва от заплатите си, е само една декларация, която няма правна стойност.


"Има ясно разписано в Правилника как трябва да се направят промените и се надявам г-жа Нинова и групата да са го прочели", коментира председателката на парламента.

По думите й има и социалисти, заминали  в задгранични командировки.

Караянчева съобщи, че до момента няма постъпили законопроекти за промяна на правилника, въпреки че такива идеи имат и от ГЕРБ, и от Атака.

Председателят на парламента коментира и липсата на парламентарен контрол. Караянчева не смята, че става въпрос за провален парламентарен контрол, защото устните въпроси на депутати, предимно от опозицията, били трансформирани в писмени. Те са над 100 на брой и са качени на сайта на НС, обясни тя.

По неофициална информация обаче, управляващите вчера са канили наред министри за изслушване, за да уплътнят пленарното време при липса на парламентарен контрол. Спаси ги вътрешният министър Младен Маринов, който се отзова в пленарната зала за изслушване по повод престъпленията и арестите, свързани с ТЕЛК от последните дни.