207,60 лева ще бъде минималната пенсия от 1 юли 2018 г.

С над 11 млрд. лева ще разполага Националният осигурителен институт догодина

От 1 юли догодина минималната пенсия ще бъде 207,60 лева. Това записаха депутатите на второ четене в бюджета на държавното обществено осигуряване. Максималната пенсия остава 910 лева, защото тя е обвързана с максималния осигурителен праг, който запазва равнището си от 2 600 лева. 

За повече пари за пенсии се обявиха от БСП и ДПС в началото на дебатите по бюджета на държавното обществено осигуряване. Георги Гьоков от левицата обвини управляващите, че бюджетът им не е социален и посочи, че приходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване е подценена. "Всеки път има сериозно преизпълнение от порядъка на 5-6 процента". 

Д-р Хасан Адемов от ДПС разкри, че с преизпълнението на бюджета за приходи от следващата година ще бъдат дадени Великденски и Коледни надбавки. 

Според Ирена Димова от ГЕРБ предложенията на опозицията са популистки и не отговарят на реалните възможности на държавната хазна: 

"Няма основание за увеличение на планирания размер на приходите, а всяко увеличение на разходите води до нарастване на трансфера от държавния бюджет за покриване на недостига от средства, което допълнително натоварва разходната част на държавния бюджет". 

С над 11 млрд. лева ще разполага Националният осигурителен институт догодина. Предстои депутатите да разпределят приходите и разходите.