Започва "жестока битка" срещу източването на здравната каса

Целта е спирането на много порочни практики, заради които се лишаваме от качествена здравна помощ, заяви Кирил Ананиев

Започваме съвместни проверки за правилното разходване на средствата от лечебните заведения. Един от приоритетите е разходването на средствата и спирането на много порочни практики в сферата на здравеопазването, заради които се лишаваме от качествена здравна помощ.

Това заяви по време на брифинг здравният министър Кирил Ананиев относно предстоящите проверки, свързани с ефективното разходване на средства от лечебните заведения. Брифингът бе съвместен с главния прокурор Сотир Цацаров и министърa на вътрешните работи Валентин Радев.

„Започващите проверки ще покрият всички лечебни заведения, без да се правят чадъри над никого“, увери Ананиев.

„Всяка една от трите институции има своите компетенции и правомощия и когато обединим усилията си можем да постигнем до по-добър резултат“, каза още министърът на здравеопазването.

Според Ананиев проверките ще целят да установят дали се изразходват ефективно и целесъобразно средствата, предназначени за лечение на българските граждани.

„Знаете, че един от приоритетите на българското правителство, е повишаването на ефективността на разходването на тези средства и спиране на много порочни практики, с които ние, българските данъкоплатци, се лишаваме от възможността да повишим качеството на лечението“, подчерта здравният министър.

„С първия ми ден, в който станах министър, си поставих за цел да превърна проверките и то съвместно с другите институции, в системен подход. Бих желал топва да е признак на прозрачност в нашата работа“, допълни още той.

По думите му проверката ще обхване всички участници в здравно-осигурителната дейност в страната, а целта им е да установят онези негативни практики, които намаляват ресурса за лечението на българските граждани.

Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че операции ще има срещу всички, които отклоняват средства от здравеопазването.

Той даде за пример акцията срещу паралелния износ на лекарства. Той призова всички да бъдем съвестни. "Той каза, че не може така да се продължава. Тези порочни практики са градени с години, но ще се справим с тях. 

Редица сигнали са получени в МВР за неправомерно разходване на средствата в сектора. Затова подопечното му ведомство по-обстойно се вгледало в порочните практики. Правим го в името на всички вас, в един момент всеки става пациент, изтъкна Радев. Не сме съгласни да сме лекувани все по-зле, подчерта той. Вътрешният министър очаква обществото да съдейства, за да стигнат проверките до край. Така повече не може, смята Валентин Радев и увери, че "битката ще бъде жестока."

Главният прокурор Сотир Цацаров подчерта, че ще се водят бързи производства на виновните лица.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че "Икономическа полиция" е извършила проверки от 23 октомври до 16 ноември, като са били проверени 195 държавни и общински болници.

Данните сочат, допълни Цацаров, че голяма част от болниците имат по няколко договора с други лечебни заведения и подчерта, че не всички договори са незаконосъобразни. Проблемът според нас, каза още главният прокурор, е в случаите, в които на територията на държавна или общинска болница функционира частна болница, която има идентични лечебни дейности.

Когато това е факт, е ясно, че тежките случаи отиват в държавната болница, а към частната - случаите, от които могат да се реализират много по-големи приходи. Това не е нов модел, но вече е предмет на съдебно производство, добави още той.

Сотир Цацаров беше категоричен, че всички договори ще бъдат проверени и при най-малките индикации за незаконосъобразност, ще бъдат изпратени на прокуратурата. По силата на закона ние можем да преследваме само безстопанственост или неизгодни договори, подчерта главният прокурор.

Ананиев допълни, че ще се проверяват договорите на болниците.