Оставиха в ареста 14-годишния Денис за жестокото убийство на бездомник

Адвокатът му настояваше за по-лека мярка, но бе отхвърлено от магистратите

14-годишният Денис Живков, известен като Демир, остава в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Това реши като последна инстанция състав на Варненския апелативен съд. Момчето е обвинено в жестокото убийство на 53-годишният бездомник Красимир Кунев. Апелативните магистрати приеха, че първата съдебна инстанция правилно е преценила, че нито родителските грижи, нито надзора на училището или на инспектор от Детска педагогическа стая биха осъществили законосъобразен контрол над обвиняемия.

"Много съжалявам. Искам да се прибера в нас", каза тийнейджърът пред съда. Адвокатът му настояваше за по-лека мярка, но според съда всички събрани до момента доказателства и свидeтелски показания водят до обосновано предположение, че момчето е участвало в убийството. 13-годишният му съучастник не може да бъда подведен под наказателна отговорност заради възрастта си. Той е настанен в интернат.

Всичко започнало на 16-и януари, когато двете момчета и Красимир се скарали в пункт за вторични суровини заради стари кашони. На другия ден децата решили да си отмъстят и пребили бездомника, който нощувал в изоставена барака зад пазарчето до бл. 20 във варненския квартал "Владиславово". Два дни след побоя тийнейджърите решили, че не е бил достатъчен, върна ли се и отново пребили мъжа. Този път обаче е бил фатален. Пряката причина за смъртта на бездомника е тежка черепно-мозъчна травма, но патолозите са открили множество следи от жестокия побой по цялото му тяло, а счупените му ребра са разкъсали някои от вътрешните му органи.

Обвинението срещу Денис е за убийство по хулигански подбуди, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Престъплението е тежко по смисъла на закона и се наказва с „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Заради непълнолетието на извършителя обаче, това наказание следва да се редуцира със затвор от 3 до 10 години, обясниха магистратите. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.