Осъдиха румънски финансов министър на 8 години затвор за корупция

Присъдата на Дариус Вълов не е окончателна и може да се обжалва

Бившият финансов министър на Румъния Дариус Вълков беше осъден на осем години затвор по обвинения в търговия с влияние, пране на пари и несъвместими с длъжността му финансови операции, предаде Аджерпрес. Наказанията се обединяват и по този начин общата присъда е осем години затвор, посочва сайтът.

Върховният касационен съд също така разпореди от бившия министър да бъде конфискувана сумата от 6,2 милиона леи (еврото се разменя за 4,65 леи), която беше запорирана от прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията.

Решението не е окончателно и може да се обжалва, предаде БТА.

Вълков бе изпратен на съд от Националната дирекция за борба с корупцията през май 2015 г. по обвинения в търговия с влияние, пране на пари, осъществяване на финансови операции и търговска дейност, които са несъвместими с длъжността, правомощията и задълженията, които е имал обвиняемият, и сключване на финансови трансакции чрез използване на служебна информация. Обвиненията се отнасят за периода, в който Вълков е бил кмет на южния град Слатина.

Дариус Вълков бе кмет на Слатина от 2004 г. до 2012 г., а между 2012 и 2015 г. е сенатор от окръг Олт. Член е на Социалдемократическата партия от 2012 г. От август до декември 2014 г. е делегиран министър за бюджета, а от декември 2014 г. до март 2015 г. - министър на финансите.