Оправдаха Николай Ненчев на две инстанции

Бившият военен министър бе привлечен към наказателна отговорност заради "престъпление по служба"

Николай Ненчев. Снимка: Дневник

Николай Ненчев. Снимка: Дневник

Само година след като беше пратен на военен съд за престъпление по служба, свързано с обществена поръчка за армейски униформи, бившият военен министър Николай Ненчев вече е оправдан на две инстанции, информира lex.bg.

Справка на специализирания сайт в системата на Военно-апелативния съд показва, че през декември състав на съда с председател полк. Цаньо Ангелов и членове Румен Петков и полк. Петьо Петков е потвърдил решението на Военния съд, който през юни прочете оправдателна присъда за Ненчев и за директора на дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов.

Обвинението беше внесено в съда през декември 2016 г. А Ненчев бе привлечен към наказателна отговорност заради престъпление по служба, като според прокуратурата той е принудил Цанов да не подпише договор с фирма "Лортън" ЕООД, която спечелила конкурса за изработка на армейски униформи, след като предложила най-ниска цена. Тогава Ненчев заяви, че е осъзнал нуждата от съдебна реформа.

Мотивите на бившия министър били свързани с поето обещание от самия него пред ръководството и работниците на втория класиран участник в конкурса – "Интендантско обслужване" ЕАД.

Цанов изпълнил поръчението на Ненчев, като не обявил в срок класирането и кой е спечелил поръчката, и не сключил договор "Лортън" ЕООД. Според прокуратурата Цанов изпълнил нареждането, за да запази службата си.

Двамата постигнали целта си и "Интендантско обслужване" сключило споразумение за доставка на военно облекло и два последващи договора, по които Министерство на отбраната е платило 260 000 лева повече от предвиденото.

В началото на миналата година Ненчев беше пратен на съд и за престъпление по служба заради договора с Полша и неизпълнение на такъв, сключен с руската фирма РСК-МИГ, за ремонт на двигатели за военните самолети МиГ-29. Според прокуратурата Ненчев не е имал право да сключва договор с Полша за ремонтни дейности, след като преди това вече е бил сключен договор с руския производител. От държавното обвинение изчислиха, че с неизпълнението на договора с РСК-МиГ Ненчев е ощетил дружеството с над 3.77 млн. евро. Това дело е още в Софийския градски съд.