Оправдаха четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод "Миджур", при който загинаха 15 души

Собственикъти обвиняем по делото Валери Митков обяви, че според него причина за взрива е външна намеса, тъй като няма други доказателства

      Видинският окръжен съд оправда четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод "Миджур" в Горни Лом през 2014 година, при който загинаха 15 души. Обвиняемите Ивелина Бахчеванова, секретар на междуведомствената комисия към Министерство на икономиката, Божидар Василев, бивш началник на отдел в Главна дирекция "Охранителна полиция", Палма Иванова, отговаряща за безопасността на труда в завод "Миждур", и собственикът Валери Митков бяха оправдани по всички повдигнати обвинения, предаде БТА. 
       Присъдата ще протестираме, като очаквах по някои от обвиненията да има осъдителна присъди, но има и втора инстанция, каза след делото прокурор Мирослав Костов. Част от процедурите нямаха обвинения във връзка с взрива и със загиналите хора, а по делото още в досъдебното производство не е изяснена причината за взрива, каза адвокат Стефанова, защитник на обвиняемия Валери Митков. 
      Собственикът на завод "Миджур" и обвиняем по делото Валери Митков обяви, че според него причина за взрива е външна намеса, тъй като няма други доказателства, че взривът е станал по друг начин. На 1 октомври 2014 г. при утилизация на противопехотни мини и последвал взрив в завод "Миджур" в с.Горни Лом загинаха 15 души - 13 мъже и две жени, сред които и сина на собственика на завода. При взрива пострадаха и 2 жени, които бяха настанени в болница без опасност за живота.
      Завод "Миджур" през 2014 г. е собственост на фирма "Видекс" АД и е за производство на взривни вещества за граждански цели и утилизация на боеприпаси. Делото, което се проведе при закрити врати е от 180 тома, като по него бяха разпитани близо 200 свидетели и 40 вещи лица. Като граждански ищци по делото са признати около 50 близки роднини. Съдията по делото Владимир Стоянов чете присъдата днес близо два часа.Решението на тричленния състав на Видински окръжен съд може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.