Зоран Заев: Гърция да премисли добре за Илинденска Македония

Обвинението не успя да докаже, че премиерът на югозападната ни съседка е поискал

Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев заяви, че предложението „Република Илинденска Македония" не отпада и призова да му бъде даден шанс, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Според Заев последното предложение за промяна на името запазва достойнството на Македония, изпълнява условията на Гърция и очакванията на гражданите на двете страни, пише "Фокус".
„Гърция трябва да се съсредоточи и да премисли добре, защото това предложение отговаря на очакванията на гражданите на двете страни", подчерта македонският премиер.

Междувременно съдът в Македония оправда Зоран Заев по делото „Подкуп“, съобщава скопското електронно издание МКД.

Обвинението не успя да докаже, че премиерът на югозападната ни съседка е поискал подкуп в размер на 160 хил. евро от бизнесмена Иван Николов Сачевалиев, докато е заемал поста кмет на Струмица.

Делото „Подкуп“ бе в ход три години. Първоначално Заев бе обвинен във взимане на рушвети, но по-късно прокурорите поискаха преквалифициране на делото и настояха Заев да бъде осъден за искане, а не за получаване на подкупи – престъпление, за което в македонското законодателство е предвидено наказание от една до пет години лишаване от свобода.