Опозиционни партии в Словакия внесоха вот на недоверие заради убития журналист

Президентът Андрей Киска скочи срещу кабинета, че е пренебрегвал от години влиянието на италианската мафия

Роберт Фицо

Роберт Фицо

Няколко словашки опозиционни партии внесоха вот на недоверие срещу правителството на премиера Роберт Фицо заради убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и годеницата му, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на обвиненията, отправени от президента Андрей Киска срещу кабинета, че е пренебрегвал в продължение на години предупрежденията на тайните служби за влиянието на италианската мафия в Словакия.

По-рано тази седмица политически независимият Киска призова за промени в правителството или предсрочни избори. За момента неговото искане не е изпълнено.

На 25 февруари словашкият разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова, и двамата на по 27 години, бяха открити застреляни в дома им, припомня ДПА. Куцяк разследвал корупционни практики и афери на политическата класа. Той казал, че италиански мафиоти са установили контакти в канцеларията на словашкия премиер и така се сдобиват с поверителна информация.

Убийството предизвика политическа буря в Словакия срещу правителството. През следващите дни са планирани нови протести. За петък е предвидена среща между президента, премиера и председателя на парламента в опит за намиране на начин да се успокои ситуацията.