ОПЕК чака новини от Русия

Руският министър на енергетиката Александър Новак напусна срещата във Виена, за да разговаря с Владимир Путин

Петролните фючърси се понижават драматично с над 4,5% след индикации, че на днешната ключова среща на ОПЕК ще се вземе решение за по-малко от очакваното ограничаване на добивите на важната енергийна суровина, информира БНР.

Повод за текущия ценови срив даде изявление на енергийния министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих преди началото на срещата на ОПЕК, че ще бъде договорено намаляване на петролното производство с 1 млн. барела на ден, докато инвеститорите на петролните пазари се надяваха на съкращаване на добивите с до 1,4 млн. барела.

Според него намаляване на производството от страна на "ОПЕК +" (включващ както членовете на картела, така и съюзници като Русия) с 1 млн. барела дневно би било достатъчно, за да се стабилизира петролния пазар. Халид ал-Фалих обаче отново настоя, че няма да бъде постигнато споразумение, ако всички членове на ОПЕК и тези от формата "ОПЕК +" не са съгласни с подобно съкращаване на добивите. "Ако сега някоя държава откаже да намали производството си, другите износителки на петрол ще изчакат, преди всички да се съгласят с това намаление", подчерта преди срещата саудитският енергиен министър.

Изявлението на Халид ал-Фалих хвърли в паника петролните пазари, които разчитаха на по-голямо съкращение на добивите.                                               
Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през февруари 2019-а година се сриват с 4,56% към 58,70 долара за барел, след като по-рано днес те се търгува на нива малко под 62 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари пък се понижават с цели 4,7% към 50,23 долара, отправяйки отново поглед към ценовото дъно около 49,31 долара за барел от 29-и ноември (най-ниско ниво от началото на октомври 2017-а година).

Същевременно Ройтерс цитира петима делегати, които заявиха, че ОПЕК чака новини от Русия, тъй като министърът на енергетиката Александър Новак е отлетял обратно от Виена за евентуална среща с президента на страната Владимир Путин. Новак ще се върне във Виена в петък, когато дефакто ще стартират разговорите във формат "ОПЕК +", след като днес (четвъртък) ще се проведе само заседанието на ОПЕК (на страните-членки на картела).

Трима делегати, цитирани от Ройтерс, заявиха, че ОПЕК и нейните съюзници могат да намалят производството с 1 млн. барела на ден, ако Русия допринесе за това съкращение със 150 хил. барела. Ако обаче Русия допринесе със съкращение от 250 хил. барела, общото договорено намаление може да надхвърли 1,3 млн. барела.

Трябва обаче да се има предвид, че Александър Новак заяви в четвъртък, че Русия ще се затрудни да намали производството на петрол през зимата в сравнение с другите водещи производители с оглед на студеното време.