Опасен пулс: Кога сърцето започва да галопира

Ускорен пулс: какво значи пулс 90, 100, 110? Бързи мерки за сваляне

За живия организъм сърцето не е просто орган, а мотор, който движи цялата сложна система. От този мотор напълно зависят не само състоянието, а и животът.

Ускореният пулс е чест проблем и първи знак, че нещо с мотора може би се обърква. Дори да е моментна реакция, пак е важно да реагираме адекватно и да избегнем неприятностите.

Кога пулсът е ускорен

Нормите за редовен пулс са разработени спрямо възрастта. В разстояние на един живот пулсът тръгва от високо ниво, спада до минималната граница и накрая на живота пак се повишава. Така описаната крива е естествена и се командва от енергийния разход на тялото и от конкретните му нужди от кислород.

Сърцето на новороденото бие възможно най-бързо – за минута той прави 140 изтласквания на кръв, защото се извършва бурен растеж, разгръщане на органи и ускорени обменни процеси.

Към 6-ата година организмът вече е достатъчно оформен и стабилизиран, за да спадне потреблението, а пулсът да се установи около 100.

Зрелите хора в младежка възраст вече имат необходимост от около 80 удара, а към средна и след средна възраст – от 60 удара.

След 60-ата година започват възрастови изменения, появяват се отклонения от идеалното здравословно състояние, тялото отново компенсира ред процеси и пулсът се ускорява. Биенето зависи и от тренираността на сърцето, и от активността – нещо, което „куца“ в тази възрастова група.

Сърцето на жените бие малко по-ускорено, на спортистите – по-забавено. Има ред индивидуални специфики и отклонения, които не са болестни.

Ние самите имаме най-точна преценка дали ни е ускорен пулсът или не, защото можем да сравняваме с обичайното за нас ниво – не по числа и норми, а по себеусещане. Ако ви се струва, че сърцето ви бие бързо и не се сещате защо – по-добре се прегледайте.

Как се измерва пулс? Методи за изследване

Вероятно мислите, че измерването на пулса е най-лесното нещо. Но и тази процедура има някои особености. Ето какви са методите, на които можем да разчитаме.

Ръчно, с часовник

Най-простият метод за измерване на сърдечен пулс е чрез поставянето на втори и трети пръст на ръката върху лъчевата артерия. Нагледно показваме това на приложената по-долу снимка.

Ако сте жена, измерете пулса си на дясната ръка. За мъже правилно е процедурата да се извършва на лявата ръка. Ако се затруднявате да измерите пулса си  от вътрешната страна на китката, може да го направите по същия метод, поставяйки пръстите върху слепоочието или сънната артерия.

Около 25 минути след консумация на храна е най-добре да се приложи избраният метод. Но в никакъв случай не мерете пулса си след обилно хранене.

Измерването трае 15 секунди при ритмични сърдечни съкращения, а при неритмични – една минута. Отброявайте всяко пулсиране, което усещате с пръстите на ръцете. Получената стойност трябва да умножите по 4.

За целта може да разчитате и на специален часовник. Приспособлението е снабдено с тракер и множество функции, полезни за спортуващите. Сред тях е измерване на сърдечния пулс. Подобен часовник струва около 100 лв.

Симптоми на ускорен пулснормален пулс, ускорен пулс, стойности, норма

Интересува ни главно ускоряването на пулса в покой. Ако си лежим или седим без напрягане и чуваме как сърцето „се блъска“ в гърдите, как ни пулсират различни точки из тялото и крайниците ни треперят, то определено нещо се случва. Нерядко описаното състояние се съпровожда с тревога, неясно безпокойство, може да се стигне и до замъглено съзнание.

Главен симптом на повишен пулс е увеличаване на броя удари на сърцето, отчетени в рамките на 1 мин. Нормата средно е 70-80 удара в покой, а всичко нагоре принципно се определя като ускоряване. За над 100 удара медицината си има наименование – тахикардия.

Тахикардията се лекува, иначе възникват сериозни проблеми. Главно усложнение от нея е рязък спад на кръвообращението в главния мозък. То пък провокира опаснен инцидент – инсулт.

На фона на тахикардията се развиват и други болести като астма, сърдечна недостатъчност, аритмичен шок. Всяка е достатъчно сериозна, за да не си позволяваме да игнорираме внезапните повишавания на пулса.

Висок пулс в покой

Нормално в покой се отчитат не по-малко от 50 и не повече от 90 пулсации на сърцето, засечени за минута. Диапазонът е широк. Нормалното варира според индивидуалните особености на организма. Главно влияе тренираността на сърцето и неговата потребност от кислород.

Пулс 90 нормално ли е?

За здравия човек, който е спокоен и няма активности, отброяването на 90 сърдечни пулсации в минута е напълно нормално. Въпреки че това число всъщност е погранично – горен лимит.

Когато човекът е привикнал към по-малко интензивно сърцебиене, например индивидуалната му норма е 50, то за него показание 90 определено означава повишен пулс.

Как да се ориентираме? По собственото си усещане как сме – ако се усещаме добре, значи сме добре. Не се съмнявайте.

Пулс 100?

Когато честотата на сърдечните съкращения достигне стойност 100, определено е премината границата за тахикардия. Да помислим – дали за нас това не е висока стойност?

Но да не изключим невинни причини като:

- Задух и прекалена горещина в помещението;
- Вълнение, изблик на емоция;
- Моментно физическо усилие, примерно изкачване на стълби;
- Пили сме определени лекарства, енергийни напитки, алкохол;
- Преяли сме;
- Вдигнали сме температура;
- Появила ни се е остра болка.

Всичко това са преходни причини, върху които можем да повлияем – да се успокоим, да си починем, да се изчистим от прекомерно приетите вещества и храна и т.н.

Но ако нито една от посочените причини не е налице, какво да правим? Първо, не се паникьосвайте, защото това ще напрегне още повече сърдечната работа.

Заслушайте се в себе си за някои от следните прояви: гадене, болезненост, притискане в гърдите, завиване на свят, задух. Откривате ли някое от тях, бързо линейка!

Ако не – успокойте се, пийне успокоително, вижте си кръвното и се погрижете за него. При постоянство на симптоматиката, идете на консултация.

Пулс 110: какво значи?

Тук вече смело ще причислим стойността към проявите на тахикардия, макар отново да са възможни изключения. Причината не можем и не бива да гадаем, защото възможностите са най-различни: инфекциозно заболяване, ендокринен или психо-соматичен проблем или първият заподозрян: сърдечно-съдова патология.

Незабавно потърсете помощ, ако пулс 110 не се провокира от нищо, измерен е в покой и не минава след 15 минути в легнало положение.

Пулс 120: опасно ли е?

120 пулсации на сърцето в покой – ясно, че това е ненормално и рисково. Прегледайте евентуалните причини. Ако не присъства нито една, от изложените по-горе, не чакайте и минута. Трябва ви помощ, защото вероятни провокатори са инфаркт, перикардит, миокардит, хипогликемия, анемия, някаква болест на щитов. жлеза и т.н., все сериозни състояния.

Пулс и кръвно налягане

Оплакванията на пациента, неговите индивидуални усещания ще имат диагностична стойност, когато се регистрират във връзка с обстоятелствата на възникването им. Необходимо е да забележим дали пулсът се е повишил във връзка с храненето или с физическа/ емоционална активност. А най-важно е да отчетем какво е кръвното налягане в дадения момент. Това определено ще помогне на специалиста по-бързо и точно да открие причината за аномалията, която сте изпитали.

Висок пулс и нормално кръвно

Такава комбинация съществува при следните ситуации:

- Проблем с ендокринната система;
- Инфектиране или интоксикация;
- Нарушение на дихателната функция;
- Дефицит на желязо/ витамини (анемия).
Това са патологичните причини, но има и ред физиологични (естествени) като преяждане, препиване, стрес, сгорещяване, претоварване… Изброили сме ги по-подробно горе.

Висок пулс и ниско кръвно

Самото усещане на тази комбинация ни дава представа доколко опасна е тя. При падане на налягането се влошава подаването на кислород към мозъка, сърцето и др. органи. Организмът се опитва да компенсира очерталия се недостиг, като ускорява изпомпването от сърцето.

Ускорен пулс и ниско кръвно налягане е тревожен сигнал за инфаркт, инсулт и др. сериозни инциденти.

Висок пулс и високо кръвно

Срещаме го често и е естествено. Тахикардията е първична и тя причинява повишаване на налягането. От друга страна, развитието на тахикардия у хипертоника може да свидетелства за сериозни съпътстващи заболявания.

Подобно натоварване на сърцето и съдовете може да завърши със сърдечен или мозъчен инцидент. Много от лекарствата, които свалят кръвното, се отразяват благотворно и на пулса, като го забавят.

Обстоятелства за повишаване на пулса

След хранене – нерядко пулсът се покачва, след като човекът е похапнал обилно, да не кажем: направо е преял. Препълненият стомах притиска диафрагмата, а диафрагмата притиска органите в гръдния кош. Страдат нерви, притеснява се сърцето, развива се рефлекторна тахикардия.

Счита се, че описаното се изпитва от хипертоници и хора с доста излишни килограми, но не винаги е така. Подобно се изпитва още при невроциркулаторна дистония, при гастрокардиален синдром и при панически атаки.

Пулсиране в главата – в повечето случаи „чуването“ на пулса в главата (в слепоочията, клепачите, ушите) се приписва на невроциркулаторна дистония и паническа атака, която е нейно проявление.

Силата на паническата атака може да е дотолкова изразена, че пациентът да изпитва едновременно неконтролируем страх и пулсации по цялото тяло (все едно пулсът подскача като топче в тялото).

Без съмнение при такава ситуация може да помогне невролог.

При жените  – колебанието на хормоналния фон по време на половото съзряване, при менструация и преди настъпване на менопаузата са основни причини за вдигане на пулса при нежния пол.

Сред патологичните провокатори са аномалии с кръвното, хипогликемия, различни анемии и проблеми с щитовидната жлеза.

В немалко случаи повишаването на пулса при жените има психогенен корен. Но не посягайте към успокоителните, преди да разберете от какво се случва повишаването точно при вас.

При бременност – повишаването на пулса се обяснява с постепенното увеличаване на обема на циркулиращата кръв (към II-я триместър тя вече е 1.5 пъти). Увеличава се скоростта на обменните процеси, тялото работи „двойно“.

За патологично състояние говори влошеното състояние на бременната – когато тя се чувства просто зле и си усеща учестения пулс. Какво да прави? Незабавно на лекар.

При децата – нерядко се случва следното: детето тича и скача и в миг побледнява, задъхва се, а пулсът му „ще изхвръкне“. Успокойте се, починете. Обърнете внимание дали има други оплаквания като гадене и болка. Измерете температурата. След 20-минутна почивка пак вижте пулса – ако е без промяна, заведете малкото на лекар.

При младежите – тук главни провокатори са хормоналното пренастройване и повишената емоционалност. Знак за излизане извън нормалното дават допълнителни симптоми като сърдечна болка, уморяемост, виене на свят. Необходимо е да се изключат ред сърдечни диагнози, ревматизъм и др.

При мъжете – силният пол рядко се заслушва в сърцето си, докато то не започне да бие гръмко и да се блъска в гърдите. Мъжете си обръщат внимание, едва когато учестеният пулс започне да пречи на работата им.

Преди да се прави диагностика, не е зле да се отстранят типични провокатори, като цигарите, питиетата и енергийните напитки, също – физическите усилия, без значение дали са свързани с работата или спорта.

Препоръчително е мъжът да огледа и храненето си. Склонността към готови храни, сандвичи и полуфабрикати също могат да причинят временно повишаване.

Всички останали причини се изясняват в кабината на специалиста.

След алкохол и при махмурлук – спиртните питиета учестяват пулса. Но ако всеки път и от една чашка сърцето започва „да пърха“, без съмнение трябва да се види защо. Повишен пулс и махмурлук е лоша комбинация, защото маскира по-сериозни състояния.

Ако чувствате недостиг на въздух и давеща болка в гърдите, потърсете помощ. Може да се тествате с валидол – ако не подейства, не е от пиенето.

С какво е опасен ускореният пулс

Учестеното сърцебиене, възникващо спонтанно – периодично или за по-дълго време, не може да се самоизлекува или да изчезне без следа. От високия пулс страда сърцето – то бързо се износва и спира да функционира в норма. Тогава се влошава кръвоснабдяването на тъкани и органи (исхемия) и имаме първа стъпка към следните сериозни болести: ИБС, кардиомиопатии, сърдечна недостатъчност, инфаркт, увеличен обем на сърцето и др.

Диагностика и изследвания за тахикардия

Да се лекува тахикардия е безполезно. Трябва да се отстрани причината за усиленото сърцебиене. Диагностицирането на причината се извършва с помощта на някои изследвания, главните сред които са:

- ЕКГ – 24-часово по Холтер, мониторинг за 2-3 дни;
- Анализ на кръв и проба от урина;
- Анализ на количеството хормони от щитовидната жлеза;
- УЗИ на сърце, с което се търсят аномалии в структурата и работата му;
- Ехокардиография.

Лечение

Тахикардията се отстранява чрез лекуване на заболяването, което е причинило усилено сърцебиене. На пациента се предписва щадящ стил на живот, който включва:

- Пълноценен нощен сън не по-малко от 8 часа;
- Спиране на вредните привички, вкл. силния чай и кафето;
- Дробно хранене по 5 пъти, в намалени дози. Диетата дава предпочитание на простата немазна храна и листните зеленчуци;
- Предпазване от нервна преумора и вълнения.

Първа помощ в домашни условия

Лекарства

За стабилизиране на сърцебиенето може да се използват успокоителни. Те нямат сериозни странични ефекти и се отпускат без рецепта. Към най-безопасните наименования се отнасят Валериана на капсули, Белергамин (екстракт лудо биле и фенобарбитал), Валидол, Дифенин, Амаритон (флекаинид).

При повече телесни килограми е желателно да се намали физическото усилие. Разбира се, отслабването в дългосрочен план ще намали пулса и натоварването на миокарда и съдовете.

По време на пристъп на тахикардия, който протича с болка, се предпочитат антиаритмични средства като верапамил – Верогалид, Верапамил, Изокор, Изоптин (от калциевите антагонисти, които отпускат периферните кръвоносни съдове и така намаляват пресата, която налягането от тях оказва на сърцето; резерпин и др.

Народни средства

Може да се приемат отварки от билки с успокояващ ефект. Най-успешни са валериана, мента, глог, дяволска уста.

При продължително използване и домашните средства трябва да се съгласуват със специалист. Те също могат да предизвикат странични ефекти като сънливост, вялост, гадене и др.

Когато пулсът се е ускорил по емоционална причина – положителна емоция или стрес, помагат:

- Зелен чай с мъничко мляко – стимулира работата на сърцето и помага да се стабилизира ритъмът;

- Масаж на каротидния синус – обхванете шията малко над щитовидния хрущял и с леки кръгови движения масажирайте за 20 сек.;

Провокиране на рефлекса за повръщане – притискайки пръсти към корена на езика, провокирайте повръщане. Методът изглежда странен, но бързо сваля пулса.

Можете да опитате нормализиране на пулса у дома само когато сте сигурни, че няма вътрешна, болестна причина. Иначе рискът е голям и по-добре извикайте линейка.

Спешен метод

Скок на сърцебиенето до 200-220 уд./мин изисква на мига да се извика линейка и междувременно да се вземат следните мерки:

- Да се провокира рефлексът за повръщане;
- Дихателно упражнение: дълбоко вдишване и бързо издишане;
- С умерена сила да се натиснат очните ябълки във вътрешния им ъгъл;
- Да се масажира шията там, където се усеща усиленото пулсиране на сънните артерии.

Ако не се намали пулсът, пациентът е под риск от инфаркт или инсулт.

Какво не бива да правим: да не бездействаме, очаквайки проблемът да се самореши.

Профилактика

Вече ви се е случвало пулсът ви да скочи до неприятни нива? Дори да няма сериозна причина, време е за предпазни мерки.

Ето какво ще помогне:

- Кажете „не“ на средствата, които възбуждат сърдечната дейност – напитки с кофеин и спирт, газирана вода, наркотици, цигари;
- Въведете в деня си момент за физическа активност;
- Постарайте се да отслабнете – теглото тежи на сърцето;
- Хранете се качествено;
- Спестявайте си тревогите.

Когато усетите качване на тревожността, опитайте следното:

- Пощипване и надуване на носа;
- Покашляне;
- Потапяне на лицето в съд с ледена вода за няколко секунди;
- Напрягане на коремната мускулатура, напомнящо напъни за освобождаване на червата.

В случай че периодично имате проблеми с пулса, не е зле да започнете да го следите.

(zdrave.org)