ОП: Ние няма да подкрепим вота, естествено

Има прекалено голям либерализъм, който е довел до източване на НЗОК.

 Вотът на недоверие е ненавременен, но здравеопазването заслужава такъв сериозен дебат. Това заяви в парламента от името на парламентарната си група д-р Калин Поповски от ВМРО, депутат от "Обединени патриоти", заместник-председател на социалната комисия и член на парламентарната здравна комисия.

„Ние няма да подкрепим вота, естествено“, каза още д-р Поповски. Той уточни, че при гласуването на бюджета за 2018 г. ще има безпрецедентно увеличение за сектор "Здравеопазване" - 407 млн. лв. „Ние знаем, че при нас съществуват болници в малки общини, които са под 10 хил.- души, които нито имат потенциал да лекуват, нито имат кадри. Над 3 млн. - хоспитализации, това също е една много важна цифра, която доведе до ситуацията в момента. През 2000 г., когато България беше 8 млн., имаше 1 млн. хоспитализации, които бяха реални“, каза той и отчете, че сега се надписват. По думите му днес 7-милионна България има 3 млн. хоспитализации.
Според него има прекалено голям либерализъм, който е довел до източване на НЗОК. „8 % здравна вноска, не казвам голяма или малка. Такава е здравната вноска в България“, посочи той и отчете, че в Европа е по-голяма. 

Поповски коментира темата и преди предстоящото обсъждане на внесения от левицата вот на недоверие към правителството заради здравната политика.Сега съществуващата система на здравно осигуряване работи вече 18 години и е натрупала доста грешки.