ООН: Руските войски - вън от Приднестровието!

Гласуваната проекторезолюция на Молдова е в съавторство с Грузия, Канада, Латвия, Литва, Румъния, Украйна и Естония

Общото събрание на ООН прие с обикновено мнозинство проекторезолюция на Молдова, призоваваща за незабавно изтегляне на влизащите в състава на миротворческите сили руски военни в Приднестровието, предава ТАСС.

Проекторезолюцията са подкрепили повечето страни от ЕС, отбелязва ТАСС, сред които Австрия, Белгия, Дания, Германия, Гърция, Италия, Испания, Полшна, Португалия и др., както и САЩ и Канада. Сред въздържалите се са множество африкански и латиноамерикански страни, както и членове на ОНД. Сред страните, гласували „против“, са Армения, Беларус, Куба, Иран, Никарагуа, Сирия и Венецуела, отбелязва ТАСС.

Проекторезолюцията е подготвена от Молдова в съавторство с Грузия, Канада, Латвия, Литва, Румъния, Украйна и Естония.

Предложеният документ предлага на Общото събрание „да включи в предварителния дневен ред за своята седемдесет и трета сесия точка, озаглавена „Пълно извеждане на чуждестранните въоръжени сили от територията на Република Молдова“. Авторите смятат, че е необходимо да „се призовава Русия настоятелно, без уговорки и по-нататъшно забавяне, да завърши предвиденото извеждане на оперативната група руски войски и въоръжението им от територията на Република Молдова“.

Текстът на резолюцията се привежда от базата документи на ООН.

Според руската страна въпросът се политизира излишно. Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия при ООН: Съжаляваме във връзка с резултата от състоялото се гласуване. Излишната политизация на проблема се случи именно в момента, когато бе отбелязан прогрес в преговорите между Кишинев и Тираспол.

По думите на Полянски за никого не е тайна, че руските сили са гарант за мира и стабилността в района. Руската страна е внесла предложение за отлагане на гласуването по проекторезолюцията след по-подробното му обсъждане, но то е било отклонено.