Станалите повод за протест лъвчета заминават за Холандия

Решението е на МОСВ и БАБХ

Двете лъвчета Терез и Масуд, които бяха родени в зоокъта в Разград, ще бъдат транспортирани в спасителния център в Холандия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. 

„Търсехме законово решение с възможно най-добрите грижи за двете лъвчета“. Това обяви днес на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той добави, че това решение е взето заедно с изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

„Утре лъвчетата ще заминат за спасителния център в Холандия“, обяви д-р Дамян Илиев. „Решението на агенцията е да направим най-доброто за здравето на лъвчетата,“ каза той и допълни, че има клинично заключение от ветеринарни лекари, че в България няма възможност за нужния ежедневен контрол на здравословното им състояние, в това число лабораторен и рентгенов. „Необходима е специализирана грижа по време на лечението. Затова считаме, че е най-добре лъвчетата да бъдат транспортирани в спасителния център в Холандия, където ще бъдат в условия на по-добра експертиза по отношение на грижи и лечение“, каза още д-р Илиев.

По-рано днес в София се проведе голям протест на граждани срещу решението на общинския съвет в Пазарджик да ги настани в своя зоокът - въпреки предупрежденията на еко активисти, че няма нужните условия.