Обединението на демократите - "леви" и "десни", е задължително, за да не паднем отново в евразийската кошара

Диктатурата съблазнява българската олигархия да премества бавно, но сигурно България на изток към Евразия, предупреждава анализаторът

Огнян Минчев

Огнян Минчев

Огнян Минчев, Фейсбук

Може би ставам досаден, но ми се струва, че отново лъжем себе си като говорим за "ново обединение вдясно". Зелените не са вдясно - вляво са, откъдето и да ги погледнеш са в ляво. Да България е в мнозинството си ляволиберална формация. В нея има фракции, ориентирани към по-консервативен протестантски мироглед, но това не прави от партията "дясна формация". В ДСБ отдавна съжителстват една по-либерална и една по-консервативна фракция. Партията винаги се е позиционирала със съзнанието за принадлежност вдясно. Но в контекста на нарастващите - и в Европа, и в България - напрежения по линията либерално - консервативно, ДСБ изпитва доста сериозни вътрешни напрежения на идентичност.

За да бъдат избегнати подобни напрежения - във и между партиите на "Демократична България" и по-широката демократична общност, старата догма за идентифициране като "десни" трябва да бъде заменена от спокойното разбиране за две неща. Първо, демократичните обединения в България страдат от все по-ниска представителност - и предвид на голямата емиграция на свои естествени поддръжници, и предвид други политически сили, които отчасти изземват елементи на "дясната" идентичност на демократичната общност от първите 15 години след 1989-та. Тази ниска представителност предполага обединение на демократично мислещите хора, което надхвърля ляво-десните, и дори - либерално-консервативните разделения. Едно такова обединение обаче е възможно, ако то признава и легитимира вътрешната нееднородност на коалиции като "Демократична България" по оста ляво-дясно и либерално консервативно. Фракциите от двете страни на разделителната линия се обединяват с по-общи демократични цели - антиолигархични, институционално-реформистки и защитаващи основните демократични принципи за свобода на словото, на медиите и за прозрачно и ефективно правосъдие.

Второ, обединението на либерални и консервативни демократи - на "леви" и "десни" се налага и предвид на все по-острата нужда да бъде защитена европейската и атлантическата ориентация на България във време, когато кремълските сирени в България вият фалшиво за промяна на нашия статут в посока "посредник" или "неутрален". Неутрализацията е съществената първа стъпка към падане обратно в евразийската кошара. В определен - и то много важен смисъл, отстояването на геополитическата ориентация на България е приоритетна задача, защото само ако съхраним евроатлантическата си идентичност, ще можем свободно да се определяме като либерали, консерватори, леви и десни занапред. В Евразия няма либерали и консерватори - има нагайка и диктатура. Именно диктатурата съблазнява българската олигархия и политико-идеологическата й прислуга да преместват бавно, но успешно България на изток. Ние сме против диктатурата - затова сме за принадлежност към Европа и атлантическия свят.

Оставете схоластичните спорове кой бил ляв, кой бил десен - то се вижда кой какъв е. Трябва да се приемем такива каквито сме и да бъдем заедно дотам, докъдето се простира нашия общ демократичен и проевропейски интерес. Оттам нататък - трябва да имаме толерантност един към друг в отстояването на различията си.