Очаква се кабинетът да одобри план за присъединяване към чакалнята на еврозоната

Пътната карта за реформи включва подсилване на надзора върху банковия сектор, над застрахователите, пенсионните фондове и инвестиционните посредници

По време на редовното си заседание днес Министерският съвет се очаква да одобри План за действие, включващ мерки за изпълнения на намеренията на България за присъединяване към валутния механизъм II (ERM II, т. нар. чакалня на еврозоната) и към банковия съюз. Точката е включена в дневния ред на заседанието, оповестен от правителствената информационна служба.

В началото на юли България изпрати писмо до финансовите министри на страните от еврозоната, с което заяви намерение да се присъедини към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз. С него страната се ангажира да направи реформи за укрепване на финансовия сектор, да го подложи на нова проверка, този път от ЕЦБ, и да й предаде надзора над най-големите банки.

Пътната карта за реформи, която България получи от еврогрупата, включват подсилване на надзора върху банковия сектор, засилване на надзора над застрахователите, пенсионните фондове и инвестиционните посредници, подобряване на управлението на държавните дружества.