Обявяват новия шеф на АПИ следващата седмица

Това обеща новият регионален министър Петя Аврамова

Петя Аврамова

Петя Аврамова

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви пред "Дарик", че следващата седмица трябва да се вземе решение кой да е новият шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Пътното управление е без ръководител от 9 януари, когато председателят на управителния съвет Светослав Глосов подаде оставка след среща с премиера Бойко Борисов.

Причина за напускането му стана фалстартът на въвеждането на електронните винетки. Заради проблемите от началото на месеца оставки, отново по искане на премиера, вече подадоха членът на управителния съвет на АПИ Веселин Давидов, директорът на Националното тол-управление в пътната агенция Антон Антонов и съветникът в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството Радослав Николов.

"Нямаме време и трябва да реагираме бързо. Следващата седмица е нужно да се вземе решение", каза Аврамов за овакантеното място.

Тя обясни, че автомобилите на тол агенцията не са освободени от винетни такси, тъй като не са специализирани превозни средства. Така за тях държавата трябва да плати винетка.

Тол таксите за автобусите пък няма да надхвърлят общия приход, който държавата е имала от продажбата на винетки за автобуси. "Ако приходът от винетки на автобуси е бил 16 млн. лв., то тогава тол системата за тях ще взима максимално толкова", уточни Аврамова.

Тя добави, че АПИ е преценила опита и възможностите на държавното дружество "Автомагистрали", на което беше възложено строителството на 134 км от магистрала "Хемус" за 1.35 млрд. лв. Именно заради това дружеството ще носи пълна отговорност за крайния резултат.