Актриса обвини носителя на "Оскар" Джефри Ръш в "неподходящо поведение"

В AACTA спешно се опитват да овладеят кризата

Джефри Ръш

Джефри Ръш

Носителят на "Оскар" Джефри Ръш подаде оставка от поста президент на Австралийската академия за кино и телевизионни изкуства (AACTA), след като срещу него бяха отправени обвинения от негова колежка за "неподходящо поведение".

Той отхвърля твърденията, но в AACTA спешно се опитват да овладеят кризата, тъй като в сряда е галавечерта за раздаване на годишните награди на академията и Ръш трябва да я открие с видеозапис, направен заедно с Ребъл Уилсън. Самата Уилсън успя да осъди голямата издателска компания "Бауер мидия" за очерняне на репутацията й, за което получи милиони долари обезщетение.

Не е ясно дали ААСТА ще се откаже от видеото, струващо вероятно хиляди долари, както и дали Ръш ще се появи и ще премине по червения килим преди събитието. В съобщение до "Асошиейтед прес" актьорът заявява, че "оттеглянето ми влиза в сила незабавно и ще е в сила до изясняването на тези въпроси".

Преди няколко дни от Sydney Theatre Company съобщиха, че са получили оплакване от актриса, участваща с него в постановка на "Крал Лир". В сряда обвиненията за "неподходящо поведение" бяха публикувани от австралийския в."Дейли Телеграф" без да се посочва името на жената, твърдяща, че това е станало през 2015г.

Актьори, които са работили с Ръш в "Крал Лир", заявиха, че вярват на обвиненията на колежката си и призоваха компании и организации от австралийския шоу бизнес да осъдят подобно поведение. Андрю Ъптън, художествен директор на Sydney Theatre Company, заяви, че не е знаел до тази седмица за оплакванията срещу 66-годишния Ръш.

Ъптън е съпруг на Кейт Бланшет, специален пратеник на AACTA, и е работил с Ръш в множество продукции, включително в "Елизабет и "Оскар и Лусинда". Ъптън се мести със семейството си във Великобритания в самия край на 2015г. и сега казва, че обвиненията са отправени, след като "Крал Лир" вече не се играе на тяхната сцена.