Обвинените от Медицинския университет отричат да е имало схема за прием

Собствениците на фирмата за прием с гаранция от 600 000 лв., а тя продължава да работи!?

Снимка: FAKTOR

Снимка: FAKTOR

Мъжът, обвинен в отправяне на заплахи към разследващи по случая "Медицински университет", проговори пред медиите. Той твърди, че не е бил разбран от прокурорите, а сега се яви в съда по предишното разследване срещу бившия ректор Ваньо Митев, предаде "Нова".

Анастас Циканделов е собственик на фирмата, която според прокуратурата помагала за набирането на чуждестранни студенти по втория начин. Цялото му семейство - съпругата и синът им, са с обвинения. Те трябва да платят гаранция от 600 000 лева.

Междувременно фирмата продължава да набира чуждестранни студенти.

"От десет дни нашето семейство не е спало, ние сме обвинени без да знаем в какво", коментира случая Циканделов.

Според обвинението университетът е записал 20 студенти от Великобритания от арабски произход, въпреки че документите им не отговаряли на изискванията, а затова те плащали по 50 000 евро.  С обвинение по казуса е и бившия ректор на медицинския университет в София Ваньо Митев.

"Това е период, в който аз не съм ректор, те са приети сега - през септември 2017 г.", коментира акад. Ваньо Митев.

Според него всичките са редовни студенти и са посещавали лекциите в предклиничния университетски център. Това Митев обяснил и пред Следствието.

"Имам чувството, че прокуратурата и следствието трябва да обърнат внимание на тази човек, който им подава информацията. Нямам представа кой е този човек", каза още Митев.

"Корупция с прием не може да има, защото това са документи, които отговарят на съответните изисквания. Тези документи не се проверяват от нас”, заяви собственика на фирмата посредник за записване на студенти.

Разследването продължава. Междувременно стана ясно и първото обвинение срещу Ваньо Митов - то е за безстопанственост.