Общината засега няма да купува къщата на Яворов заради спорове и възбрани

Обявената цена е достатъчно голяма и тя задължава към отговорно поведение както общината, така и настоящите собственици

Къщата на Пейо Яворов

Къщата на Пейо Яворов

"Нашето намерение къщата на Яворов да стане общинска собственост остава, но всички спорове и други възбрани трябва да бъдат окончателно уредени преди или най-късно с продажбата". Това обяви в профила си във "Фейсбук" столичният кмет Йорданка Фандъкова. Преди около месец тя заяви, че е добре държавата или общината да придобият този паметник на културата и да го превърнат в действащ музей и място за култура.

Днес Фандъкова съобщава в социалната мрежа, че заради това намерение е възложила правен анализ на собствеността на имота и сградата, преди да се инвестират публични средства и с цел да се защити общественият интерес. И анализът установил множество проблеми.

"Обявената цена е достатъчно голяма и тя задължава към отговорно поведение както общината, така и настоящите собственици", посочва столичният кмет. Къщата, в която е живял поетът Пейо Яворов на столичната улица "Раковски" 136, е обявена за публична продажба от съдия-изпълнител Мирослав Колев. Цената на къщата е определена на 1 628 758.08 лв.

"Правният анализ на собствеността показа множество неясноти, за които настоящият собственик (Васил Панчев), както и неговият кредитор, който е предходният управител на дружеството собственик (Володя Лозанов), трябва да положат усилия да изчистят. На този етап придобиването на имота е рисково за всеки евентуален купувач, в това число и за общината", отбелязва Фандъкова.