Глобиха Трайчо Трайков за предизборни плакати

Бившият министър разбрал за нарушението си, докато подавал данъчна декларация

Трайчо Трайков

Трайчо Трайков

Столичният общински съветник и бивш икономически министър Трайчо Трайков се оплака във Фейсбука си за глоба, която трябва да плати за неразлепени плакати от последните парламентарни избори. Санкцията е наложена от община Видин и е потвърдена от съда. Бившият кандидат-президент твърди, че не е бил уведомен за нарушението си, а е трябвало да научи за задължението от 1000 лв., когато попълвал данъчната си декларация в НАП. Той твърди, че за въпросните плакати дори няма никакво отношение.

"Община Видин ме глобила за някакви останали предизборни плакати след последните парламентарни избори. Пратили акта за установяване на административно нарушение в софийския район Триадица, а оттам не успели да ме намерят три месеца (нищо, че представители на района ме виждат през ден на сесии и комисии на столичния общински съвет) и го върнали на видинските си колеги. Същата малоумна сценка се повтаря с наказателното постановление - пращат, „не ме намират“, връщат. След това го внасят в НАП за принудително събиране", разказва Трайков.

"Аз така и нямаше да разбера за тази бурна административна дейност, ако при подаването на данъчната си декларация следващата година не бях установил, че не мога да ползвам отстъпката за ранно плащане поради 1000 лв висящо задължение към държавата. Разказвам историята накратко, въпреки, че тя пращи от разклонени сюжетни линии. Та след като разплетох случката, по съвет на юристи обжалвах пред съда. И сега, още една година по-късно, получавам окончателното решение на административен съд Видин, с което се потвърждава глобата, наложена ми в качеството на представляващ – внимание! - КП „Реформаторски блок – Глас народен“, за непочистени плакати на същата коалиция. При положение, че никога не съм бил част от тази коалиция. Повтарям – това е окончателен и необжалваем съдебен акт! Адвокатът вика – нищо не може да се направи по българското законодателство, освен да си го окачим на стената като доказателство за "справедливост" и "компетентност" на правораздавателните органи. Воала", пише още общинският съветник.

Остава енигма как служителите на Темида не са открила Трайчо Трайков за плакатите във Видин, но са успели да го намерят по обвинението за продажбата на 33% държавен дял на енергоразпределителното дружество EVN.