Задържаха лихвар, раздал заеми за 6 милиона лева

Пловдивчанинът, доброволно кредитирал 240 души, е задържан за 72 часа

48-годишен пловдивчанин, дал кредити на 240 души на обща стойност 6 милиона лева срещу уговорена лихва, е задържан, съобщиха от държавното обвиненине.

Окръжната прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинения срещу мъжа за това, че при условията на продължавано престъпление, през различни периоди от време, без съответното разрешение е извършил по занятие банкови и други финансови сделки, за което се изисква такова разрешение - отпускане на кредити, като е предоставял парични заеми на обща стойност 6 000 000 лева на 240 физически лица, срещу уговорена лихва, като от тази дейност са причинени другиму значителни вреди и са получени значителни неправомерни доходи в размер на 1 000 000 лева.

С тези пари лихварят е закупил недвижимо имущество в Пловдив и София, както и движимо имущество, за което е знаел към момента на придобиването му, че е придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Днес държавното обвинение ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".