ВКП започва проверка на концесията на "Юлен" в Пирин

Върховна касационна прокуратура започва проверка на концесията на „Юлен“ в Национален парк „Пирин“ по сигнал на ПП „Зелените“.

Сигналът е подаден на 26 февруари 2018 г. до главния прокурор Сотир Цацаров и излага „факти за допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключване и изпълнение“ на договора за отдаване на концесията, се казва в съобщението на прокуратурата.

„Иска се извършване на проверка за действителния собственик на концесионера „Юлен“ АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там“, съобщават още от ВКП.

„Поставят се и въпроси относно разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащо извън зоната на територията по договор, както и относно свързаност между „Юлен“ АД и федерация по ски, с оглед получаване и разходване от същата на средства от държавния бюджет“, се добавя в съобщението.

Главният прокурор разпореди извършване на лична проверка от прокурор от ВКП, предвид съдържащите се в сигнала данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт. Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок.