Съдия заподозря шефката на Софийския апелативен съд в корупция, свързана с дело по КТБ

То било иззето със заповед на Дончева заедно с всички дела на неговия съдебен състав

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева е публично заподозряна в корупционно действие от съдията в Търговското отделение на същия съд Милен Василев. Това е видно от окачено в коридора на съда заявление на Василев, в което той открито обвинява Дончева в действия "със силен корупционен мирис". В заявлението си съдията съобщава, че му е било разпределено на случаен принцип търговско дело свързано с обявената в несъстоятелност КТБ, но е било иззето със заповед на Дончева заедно с всички дела на неговия съдебен състав, съобщи "Дневник".

"Неистини по мой адрес няма да коментирам", заяви съдия Дончева, цитирана от пресслужбата на САС. Според "Капитал" става дума вероятно за дело срещу свързаната с Цветан Василев фирма "Евробилд 2003", в чиито активи е сградата на бившата банка на площад "Гарибалди". Дружеството в момента е под контрола на основния свидетел срещу Василев - Бисер Лазов. Срещу "Евробилд 2003" през 2015 г. в Кюстендилския окръжен съд е заведено дело за признаване на вземане от неизвестно дружество (решението на съда е със заличени данни). Искът е отхвърлен и така делото стига до Софийския апелативен съд. Според описаната от Василев фактология на 26 май 2017 г. той е бил определен на случаен принцип за докладчик по делото, "имащо за предмет установителен иск на значителна стойност - над 102 млн. лв." Делото е било насрочено от съдия Василев за 27 септември, като същия ден според съдията то е било изискано от председателката Даниела Дончева. Заседанието все пак се провежда, но не е била готова съдебно-счетоводната експертиза и делото е отложено за ново разглеждане.

На 3 октомври, след като зам.-председателят на съда и шеф на Търговското отделение Стефан Гроздев встъпи като член на Висшия съдебен съвет и освобождава състава си, Дончева, която гледа граждански, а не търговски дела, премества съдия Милен Василев на мястото на съдия Гроздев и поема делата на съдия Василев. Включително и цитираното от него дело за 102 млн. лв.

"Вие ме махате от 6-и състав и слагате себе си на мое място, като изземвате всички досега разпределени ми по законния ред и висящи дела - очевидно преследвайки две цели: 1) да се накаже този, който много знае (много плоско от ваша страна); 2) да овладеете делата, на които аз съм бил докладчик измежду които (каква случайност) и въпросното търговско дело №2832/2017 г. с предмет иск за 102 млн. лв., към което вече сте проявявали нездрав интерес", пише в заявлението, визирайки това че Дончева вече веднъж е изискала делото.
Според съдия Василев подобни действия противоречат на Закона за съдебната власт, който повелява подобни размествания да стават с решение на Общото събрание на съдиите и на принципа за случайно разпределение на делата.
"При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от Ваша страна, без да имам доказателства за последното", заявява съдията Василев.

И продължава: "Зарязвате собствения си състав в гражданско отделение с пет висящи дела, зарязвате дори и мястото на бившия зам.-председател Гроздев в 11-ти състав на Търговско отделение (където също има пет висящи дела на този доклад) и отивате на тежко натоварен състав с поемане на всички висящи дела на редови съдия. Не знаех, че сте толкова работлива", пише съдия Василев и напомня, че на 2 октомври е отправил предложение към нея да повиши натовареността си от 38 на 50%, на което тя "отново погледнала с насмешка".

От това той прави извода: "Следователно не желанието за работа е било водещо при преместването ви, а нещо друго. Единственото логично обяснение е, че това друго е свързано именно с нездравия ви интерес към въпросното търговско дело".
Съдията настоява за незабавна отмяна на въпросната заповед, свикване на Общо събрание, на което да се обсъди въпросът и"и незаконното поведение на председателя". Василев пише и че обмисля да сезира "съответните компетентни органи по случая (Висшия съдебен съвет и Инспектората)". Писмото е безпрецедентно с директното обвинение към председател на съд в корупционно действие и с невъздържания тон. "Пожелавам ви със здраве да си харчите честно спечелените пари. С неуважение", завършва заявлението си си съдия Василев.

От пресслужбата на съда заявиха, че при съгласие на страните делото ще е публично и всеки може да присъства. А заповедта на председателя е съобразена със закона и съответства на практиката в съдилищата. Те цитираха и разпоредбата от Закона за съдебната власт, която дава право на председателя да влиза по всички граждански, търговски и наказателни дела.