Съдът в Хасково екстрадира кюрд, търсен за тероризъм

Рустем Юзбаши

Рустем Юзбаши

Съдът в Хасково допусна екстрадицията на 36-годишен кюрд, който е търсен от Турция за тероризъм. Пред съда Рустем Юзбаши днес заяви, че винаги се е борил за кюрдска държава и определи задържането си като политически въпрос. 36-годишният мъж заяви още, че никога не е участвал и не е планирал терористични актове.

От Турция са изпратили документи в Хасково, според които в село до иракската граница са били открити взривни материали през 2004 г и свързват Юзбаши с тях.  

Прокуратурата настоя Рустем Юзбаши да бъде екстрадиран. Според държавното обвинение няма никакво съмнение, че това е лицето, което се търси в южната ни съседка.

Според адвокатът му Веско Георгиев, не трябва да се допуска екстрадирането на Рустем Юзбаши. По думите му Турция е изпълнила всички изисквания на закона, но доказателствата не са категорични.

На делото днес в Хасково стана ясно, че в Административен съд София има две дела, с които Рустем Юзбаши е поискал убежище в България.

 Чужденецът определи задържането си като политическо. Ако в южната ни съседка Юзбаши бъде признат може да получи до 30 години затвор. Делото бе наблюдавано от турски дипломати.