Съдът пусна срещу подписка задържания за графит срещу Льо Пен върху паметника на съветската армия

офийският районен съд (СРС) наложи най-леката мярка за неотклонение - подписка, на задържания в четвъртък вечер 22-годишен мъж за надраскване на паметника на съветската армия. Прокуратурата го обвини в хулиганство, поиска от съда постоянния му арест и отказа да преговаря със защитата на задържания за сключване на споразумение, съобщи "Дневник".

Съдия Албена Момчилова обаче не се съгласи с аргументите на държавното обвинение за налагане на най-тежката мярка за неоклонение. Тя съобрази чистото съдебно минало, младата възраст и представената характеристика на обвинения като културен и добър студент. Той доброволно бил предал на съда спрея си.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване.

"Refugees welcome Le Pen go home" ("Бежанци, добре дошли, Льо Пен, отивай си!") бе изписано на паметника на 15 ноември късно вечерта. В петък лидерът на френската крайна десница "Национален сбор" Марин льо Пен се срещна в София с председателя на "Воля" Веселин Марешки.


Съобщение, че паметникът отново е бил надраскан и че по случая има задържан, се появи на фейсбук страницата на Столичната полиция и в "Туитър" профила на руското посолство. Преди време вътрешният министър Младен Маринов даде уверение, че всекидневно автомобилен патрул на полицията, а при необходимост и пешеходни полицаи охраняват паметника.