Арнаудова: Мнимите студенти в Медицинския университет са от арабски произход, не са открити на официалните си адреси

Румяна Арнаудова

Румяна Арнаудова

"Обвиненията, които са повдигнати от Специализираната прокуратура, са за участие в организирана престъпна група", съобщи пред БНТ говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова информацията за обвинения на участници в група за незаконен прием на студенти в Медицински университет София.

"Разследването в момента е за незаконен прием на чуждестранни студенти, който поставя под опасност националната сигурност на републиката. Разследването се провежда от Специализираната прокуратура по нареждане на главния прокурор", каза Арнаудова.

Тя уточни, че второто направление е дейността на ръководни служители от медицинския университет, касаеща безстопанственост при даване на обществени поръчки.   

"Над 200 тома е досъдебното производство. Разследването е започнало през септември месец. Голям брой от чуждестранни студенти са приети с фалшиви документи и фиктивни приемни изпити, и са започнали обучението си по медицина на английски език. Разследването е установило, че документите са били подготвени от организираната престъпна група. Тези лица, които се разследват, са предимно от арабски произход. Част от тях дори не владеят английски език", разкри още Арнаудова.

По думите й, най-сериозния индикатор за това, че нещо не е наред, е фактът, че по-голямата част от тези студенти не са открити на официалните си адреси.

"Тоест това са мними студенти, които използват този канал, за да влязат в България. Получавайки статута на студенти с редовно обучение, те получават статута на временно пребиваващи лица, което им дава право на свободно придвижване в ЕС. Това е достатъчно сериозно обстоятелство. Този канал реално би могъл да бъде използван и за цели на терористични организации и незаконен трафик на мигранти", коментира тя.

"Към момента няма доказателства, че тези лица са свързани с терористични групи. Разследването обаче продължава. До сега са проверени 20 души, а те са над 120. Опасността е неутрализирана. Престъпният канал вече не съществува", заяви Арнаудова.

"Единият от обвиняемите е заплашил стражите на реда, че "ще плачат с кървави сълзи". За ръководител на групата се смята Ваньо Митов. Злоупотреба с обществени поръчки е продължила около две години. Касае се за големи суми", каза още Арнаудова.