Прокуратурата обжалва пускането под домашен арест на Десислава Иванчева

Десислава Иванчева

Десислава Иванчева

Специализираната прокуратура ще протестира определението на Специализирания наказателен съд от 18 октомври 2018 г. за изменение на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от "Задържане под стража" в по-леки - "Домашен арест", съобщиха от спецпрокуратурата, след като вчера съдът реши, че бившата кметица на столичния район "Младост" и нейната заместничка на поста ще бъдат пуснати под домашен арест.

Това все още не се е случило, тъй като първо трябва да мине обжалването от страна на обвинението. Апелативният специализиран съд трябва да се произнесе до 7 дни.

Иванчева и Петрова са обвинени за приемане на подкуп в особено големи размери. Третият обвиняем по делото Петко Дюлгеров обаче бе оставен в ареста.

Съдът мотивира решението си да пусне Иванчева и Петрова главно с това, че след разпитите в съдебно заседание като свидетели на служители в Столичната община и в район "Младост", двете подсъдими за корупция вече не могат да влияят нам показанията им. Мотивът на обвинението да протестира това решение е фактът, че Иванчева и Петрова могат да повлияят на останалите неразпитани свидетели по делото, не по малко, отколкото на общинските служители, с които от месеци нямат служебни отношения. Освен това, в хода на съдебното заседание не е посочен нито един факт или доказателство, които да поставят под съмнение обоснованото предположение за извършеното от тях престъпление.