Правозащитник: След 20 г. ще умножим нулевия резултат от акция „Комар“ по нула

От "Правосъдие за всеки" са предоставили доклад до ЕК по проблемите за върховенството на закона и състоянието на правосъдието у нас

Велислав Величков

Велислав Величков

Ако в страните - членки на Европейския съюз не се постигнат базови стандарти за правосъдие, то е застрашено използването на еврофондовете в следващия програмен период след 2020 година. Това каза пред БНР Велислав Величков от Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". 

Заедно с Центъра за оценка на въздействието на законодателството, организацията адресира до офиса на еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова позиция по проблема за върховенството на закона и анализ за състоянието на правосъдието и борбата с корупцията в България.

В документа се акцентира върху ролята на европейската прокуратура и функциите на националните прокуратури, поясни Величков.

Запитан как биха обяснили пред европейските институции, че българската прокуратура не работи след вчерашната инициатива на главния прокурор да се проверяват собствениците на скъпи имоти и коли, Велислав Величков припомни случая “Комар”.

“Вие спомняте ли си, че през 1997-а година имаше една акция за скъпите коли в България - казваше се "Комар", когато полицаи сваляха мутри от колите по българските кръстовища, отнемаха колите, закарваха ги на паркинги и започваха някакви разследвания. Тях трябваше да ги проведе прокуратурата. Спомняте ли си, че нямаше нито един осъден от тази акция и всички коли в последствие бяха или репатрирани, или върнати”, каза той. 
Величков припомни, че акцията се е случила по времето на Богомил Бонев. “20 години по-късно ще умножим нулевия резултат на тази акция по нула. Защото разследването на скъпите коли, тоест на евентуален продукт на забогатяването чрез престъпни пари, не може да разкрие престъпленията и да накаже хората, които са извършили тези престъпления”, допълни Величков.

Според него въпросът е защо българската прокуратура, при наличието на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, досега не си е свършила работата и не е проверила състоянието на някои родни политици, бизнесмени и олигарси, “което е милиардно състояние, неизвестно как натрупано чрез техните доходи, при наличие на жалби в прокуратурата”. “Защо разследваме скъпите коли, а не разследваме многомилионните имоти на някои хора, които уж би трябвало да се издържат например с депутатска заплата”, допълни той.