Петимата полицаи от акция "Респект" осъдени на затвор за смъртта на Чората

Върховният касационен съд е издал окончателни присъди от по 7 години затвор за петимата полицаи, обвинени за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората, който почина при задържане на 10 ноември 2005 г., съобщава Нова телевизия. 

Според информацията наказания са получили петимата, участвали в акцията - Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски. Осъдените са издирвани, за да изтърпят наказанието си.

"Решението на Върховния касационен съд не е съдебно, а политическо", заяви Мирослав Писов - един от полицаите, осъдени за смъртта на благоевградчанина Ангел Димитров-Чората.

"Ние никога не сме се крили", подчерта Писов. И разказа, че в петък полицаи го търсили на адрес, на който не живее от 20 години.

„Това решение е и срещу 17 български професори, които в годините постановиха, че смъртта на това лице не е свързана със задържането му”, каза още бившият заместник-шеф на БОП-Благоевград.

"През всичките 14 години бяхме свидетели как една заинтересована прослойка манипулира съдбата на хората. Почерниха ни живота, преобърнаха го", заяви пред камерата на Нова близка на Ангел Димитров-Чората.