МВР: Бившите собственици на автомобили да проверят процеса по прехвърляне на собствеността

Десетки български граждани са застрашени от сериозни присъди в Гърция – лишаване от свобода и глоби в размер на стотици хиляди евро

"Бившите собственици на автомобили, които са ги продали, да проверят процеса по прехвърляне на собствеността", призова на брифинг в МВнР днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след работна среща с омбудсмана Мая Манолова, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов за случаите на образувани досъдебни производства в Гърция срещу български граждани, които са прехвърлили автомобилите си, но се водят собственици все още по документи.

Към нейния призив се присъединиха и министър Радев, и заместник-министър Стоянов.

Захариева посочи, че въпросът е поставен на възможно най-високо ниво.

"Срещаме разбиране от страна на гръцката изпълнителна власт, надявам се да получим такова и от тяхната независима съдебна система и прокуратура", отбеляза вицепремиерът.

Тя обясни, че се е срещнала с гръцкия външен министър, освен това са поискани консулски консултации между двете държави, в които ще участват и представители на МВР, и на правосъдното министерство, и на омбудсмана.

Мисля, че тези консултации ще подпомогнат и двете държави в процеса на установяване на истинския извършител на тези тежки престъпления, коментира външният министър.

Захариева припомни, че по гръцкото законодателство наказателна отговорност за извършване на престъпление носи и водачът на МПС, и собственикът.

Тя призова българските граждани в такива случаи да изразяват желание гръцките власти да се свързват с нашите консулски служители.

На днешната среща е било обсъдено и създаването на работна група с участието на представителите на институциите, за да се огледа законодателството ни по отношение на ангажимента на новия собственик да извърши промяна в регистрацията и талона.

Захариева апелира българските граждани, които пътуват до Гърция, да обръщат внимание на изискванията там при влизане в страната, още повече когато започва туристическият сезон.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че десетки български граждани са застрашени от сериозни присъди в Гърция – лишаване от свобода и глоби в размер на стотици хиляди евро. Според нея причината е "дупка" в българското законодателство, която частично е запълнена със законовите промени, влезли в сила от 1 януари тази година.

Според нея са необходими допълнителни промени в българското законодателство, които да задължат всички, които купуват автомобили, в кратки срокове да ги пререгистрират, да има ясни ангажименти да сменят талона на автомобила и това да е скрепено с "драконовски санкции".

"Предприемат се и мерки от МВнР да се постави ясно въпросът", отбеляза Манолова.

Тя декларира, че ако въпреки това няма развитие по тези случаи, като омбудсман е готова да сезира съответните европейски институции.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев припомни, че е говорил с гръцкия си колега и отбеляза, че държавата се опитва да изясни всичко, което не е ясно.

Той посочи, че от 1 януари са влезли в сила промени в Закона за движение по пътищата, според които след като новият собственик отиде при нотариуса, автоматично документацията идва в КАТ, като срокът е един месец, а след това има глоби за закъснението.

"Тоест, тези мерки вече са взети", уточни Радев.

Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов заяви, че МП има готовност да участва в консулските консултации, както и в работната група, която да направи анализ и евентуално последващи промени в българското законодателство.