Глобяват "Лукойл Нефтохим" и "Кроношпан" заради задушливата миризма в Бургас

Рафинерията получава санкция от 100 хил. лв., а заводът за преработка на дървесина – 40 хил. лв.

Екоинспекцията в Бургас ще глоби двете големи предприятия в града – нефтената рафинерия и завода за преработка на дървесина. Причината – замърсяване на въздуха.

През последния месец десетки граждани подадоха сигнали за силна и задушлива миризма. Установено е, че специфичната миризма на бензин идва от старите утайници (окислителни езера) в рафинерията.

„В утайниците има керосин, полипропилен, мазут, както и отпадъци от големия пожар преди 30 години в завода. Утайниците съществуват още от времето, когато заводът е бил държавна собственост”, каза на пресконференция в морския град директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите Тонка Атанасова.

„Това, което се е случвало там през 60-те години на миналия век, е доста сериозно. Нанесена е огромна щета, която трябва да се заличи, а до 2020 година окислителните езера трябва да се рекултивират”, заяви зам.-кметът на отдел „Екология и европейска политика” в Община Бургас Руска Бояджиева.

Заводът „Лукойл Нефтохим” ще бъде глобен със 100 хил. лв. заради това, че не са предоставени писмени доказателства за засилен контрол и предприемане на незабавни действия за идентифицирането на миризмите, съобщи Атанасова.

Причина миризмата да се усеща във въздуха са ниските температури, както и технологията за рекултивация на езерата, при която се използва нагряване на нефтените отпадъци.

Заводът за производство и преработка на дървесина „Кроношпан” в морския град също ще бъде глобен. Санкцията е в размер на 40 хил. лва.- тя е наложена заради нарушаване на комплексното разрешително, съобщиха от ръководството на екоинспекцията.

Община Бургас настоява „Лукойл Нефтохим” и „Кроношпан” да инвестират в закупуването на комплексна станция, която да бъде монтирана в жилищния комплекс „Славейков”, за да измерва в реално време качеството на въздуха.

Преди няколко дни кметът Димитър Николов е изпратил писма до ръководствата им с искане двете предприятия да закупят газ-анализаторни станции, които да извършват 24-часов мониторинг на показателите на въздуха, а резултатите от замерването да се излъчват онлайн на сайта на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите и Община Бургас.

Най-много сигнали за задушлива миризма са подавани от жители на комплексите „Славейков” и „Изгрев”, които са разположени най-близо до двата големи завода.