Делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев продължава с разпит на свидетели

Бившите министри и бизнесменът са обвинение за сделката на държавния дял на ЕВН

Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков

Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков

С разпит на свидетели продължава делото срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев. Обвиненията срещу тях са за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени. Според прокуратурата, нанесените щети на бюджета възлизат на над 20 милиона лева. 

На последното заседание миналата седмица стана ясно, че подсъдимия бивш министър Трайчо Трайков изпратил писмо в Агенцията по приватизация. В него той дал указание сделката да се извърши на фондовата борса. Според показанията на две от свидетелките - Антоанета Атанасова и Петя Александрова, натиск е оказван и от Трайчо Трайков, и от Симеон Дянков. Атанасова заяви пред съда, че бившият министър на енергетиката е разпоредил 33% от ЕВН да се продадат през фондовата борса.  

А в началото на 2011-а Доротея Пандова, която е съветник на бившия финансов министър Симеон Дянков, е разпоредила критериите за избор на инвестиционнен посредник, да са субективни. Тоест фирмата да се избере само по нейния опит в бранша, а не по броя сделки и обороти. Именно Пандова е дърпала конците и е ръководила работата на комисията. Тя се счита и за топлата връзка между Дянков и бизнесмена Прокопиев. Бившият финансов министър е подсъдим за престъпление по служба. Според прокуратурата Дянков е поискал през 2011 година от изпълнителния директор на Агенцията по приватизация да възложи оценката по сделката да се извърши от фирма "Булброкърс”, контролирана от Прокопиев. А целта била дружеството да се облагодетелства с над 1 милион лева. Трайчо Трайков пък е с обвинение за умишлена безстопанственост.