Данаил Кирилов: Изборите в съдебната система в България са тежки

Данаил Кирилов

Данаил Кирилов

"Изборите на позициите в съдебната система в България са тежки заради естеството на позициите и заради обществените очаквания, че те могат силно да повлияят на законодателната дейност", коментира пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Според него това не би трябвало да е така, тъй като "през последните 7-8 години съдебната система утвърди процесите на еманципацията си, на утвърждаване на независимостта си и самоуправлението си".

Кирилов обясни отказа да се възползва от правото си на министър да номинира кандидатура за следващ главен прокурор:

"Ако аз посоча кандидат, той ще бъде облъчен политически и ще се каже, че това е човек на ГЕРБ".

В същото време той добави, че за процеса на избор трябва да се говори. Кирилов изрази пожелание към президента Румен Радев да намери форма, в която да обедини в тези разговори представителите на институциите и на гражданското общество.

Министърът обаче напомни, че гражданските организации по закон нямат право да излъчат кандидати за главен прокурор и че процесът е описан в законодателството.

Кирилов съобщи, че в петък ще представи предложенията си за законодателни промени, които да позволят разследването на тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и председателите на Върховния конституционен и Върховният административен съд.

Министърът на правосъдието коментира и обявената днес инициатива на правителството за създаване на нов орган за координация и сътрудничество между изпълнителната, съдебната и законодателната власт.

Той ще следи за изпълнението на мерките за борба с организираната престъпност и корупцията, електронното правосъдие, укрепването на вътрешния контрол в институциите в случай, че ЕС прекрати мониторинга по Механизма за сътрудничество и оценка.

"Идеята за новия орган е на вицепремиера по правосъдието Екатерина Захариева", съобщи Кирилов.