Арестуваха в Гърция осъден за грабеж и изнасилване, издирван у нас от 2016

Петър Стоянов-Президента, един от 511-те бегълци от правосъдието, ползвал чужда самоличност, за да пътува до Италия

Петър Стоянов, осъден на 10 г. затвор заради грабежа над семейство Анчови през 1998 г., е арестуван в Гърция, съобщиха от прокуратурата, цитирана от „24 часа“. Той е един от 511-те бегълци от правосъдието с влязла в сила ефективна присъда. 

Темата за издирваните стана актуална след шесторното убийство в Нови Искър. Оказа се, че обвиненият за касапницата Росен Ангелов-Горския е търсен от 2009 г. След този случай МВР и прокуратурата наредиха проверки и предложиха промени в законите, а няколко от издирваните бандити бяха открити и вкарани в затвора.

Стоянов се издирва от 2016 г., когато ВКС осъжда 6-има жестоки рецидивисти, ограбили семейството от Чепинци и изнасилили дъщерите им. Тогава в затвора влизат само 3-ма от тях. Ивайло Рангелов-Джинката е убит през 2005 г., а Петър Стоянов, Борис Маринов и Божидар Методиев-Лудия се укриват. 

На 15 януари гръцките полицаи задържат съмнителен мъж, който се опитва да се качи на фериботпхза Италия. Искат му документите, които се оказват фалшиви - имената и снимката били на друг човек. После го прибират в ареста. Самоличността му е разкрита за броени дни - Петър Стоянов от България, за когото има издадена европейска заповед за арест заради присъда от 10 г. 

В понеделник Софийската градска прокуратура получава информация официално, че издирваният да влезе в затвора Стоянов е при тях. Започва процедура по екстрадирането на опасния престъпник, за да бъде доведен в България.

Петър Стоянов-Президента, който дължи прякора си на съвпадението с имената на бившия държавен глава, ще бъде четвъртият обитател на килия по случая “Анчови”, който преди години разтърси обществеността в Чепинци. 

На свобода все още е Димитър Николов-Бомбата. За него обаче има информация, че е в Сърбия, където повече от 3 г. се крие и подсъдимият за източване на КТБ Цветан Василев. Бомбата обаче е задържан и прокуратурата вече е задействала процедурата по екстрадицията му. Продължава издирването на Божидар Методиев.

Делото “Анчови” стана известно през 2012 г., когато Цветан Цветанов като вътрешен министър го огласи като пример за бавно правосъдие.  Делото срещу нападателите на Анчови се точи 18 години. В Софийския градски съд съдия Мирослава Тодорова провежда 19 заседания, като на 12 от тях ход на делото не е даден. Следват още 20 заседания, на 12 от тях ход на делото не е даден. Едва през април 2016 г. на по 10 г. затвор са осъдени шестима от нападателите - Димчо Димов-Полицая, Борис Маринов, Петър Стоянов-Президента, Цветко Ненов, Димитър Николов-Бомбата, Божидар Методиев-Лудия. Седмият - Ивайло Рангелов-Джинката, е убит. Всички са с богати криминални досиета за кражби, магистрални грабежи, изнасилвания и много други престъпления.

Със залавянето на двамата бегълци от правосъдието Петър Стоянов и Димитър Николов, бандата отново ще се събере заедно, но вече зад решетките след сага, продължава точно 20 г. след нападението над сем. Анчови от 31 януари 1998 година.