Антон Станков: Познавах стария Лозан Панов, с новия не общувам

Сотир Цацаров започна да върши хубави неща на финала, които се правят в началото

Антон Станков

Антон Станков

"Досегашната практика показва, че главните прокурори на са идвали от прокуратурата. Аз съм привърженик на това, на този пост да бъде назначен "външен" човек. Изборът на нов главен прокурор е политически. Следващият главен прокурор е ключова политическа фигура за политическото бъдеще на България - дали ще бъдем в Шенген или не". Това заяви пред Канал 3 бившият правосъден министър Антон Станков. "Не изключвам възможността жена да стане главен прокурор. Има много подходящи варианти. Досегашният първи обвините Сотир Цацаров започна на финала да върши хубави неща, които обаче се правят обикновено още в началото", каза още Станков. 

На въпрос, дали общува с председателя на Висшия конституционен съд Лозан Панов, юристът коментира: "Контактувах с онзи Лозан, когото познавах, с този, с новия, който е сега, нямам контакти". Припомняме, че Панов беше един от хората, с които президентът Румен Радев се срещна по време на консултациите за нов главен прокурор.

"Надявам се Данаил Кирилов да не се наложи да подава оставка, но това ще стане много трудно. Дори и да падне мониторинговият доклад, няма да спре корупцията. Това е един вечен проблем. Мониторинговите доклади се използват за вътрешнополитичвески цели, което не ми харесва. Харесва ми, че Данаил Кирилов даде мъжка дума и каза, че ще се оттегли, ако не успее да се пребори с докладите", коментира бившият правосъден министър. Той допълни, че е нужно да се назначи съдебен омбудсман, който да защитава магистратите от съдебната администрация.