Врачански лекари не харесват оздравителния план, плашат че ще прекратят работа

Медици от Враца се обявиха против сливането на две болнични заведения в града

От частната МБАЛ „Вива Медика” във Враца заплашиха, че могат да прекратят работа и да спрат приема на пациенти след като от държавната болница отказаха да преподпишат изтеклия в края на 2017 г. договор с нея за клинична лаборатория, пише "24 часа". За ситуацията пък нито една от болниците не уведомила здравната каса във Враца, каквото е изискването. „Вива Медика” от години работи на територията на държавната болница в наета от нея сграда без да плаща наем и развивайки сходна медицинска дейност, което законът забранява. Без договор за клинична лаборатория пък и двете болници търпят огромни загуби.

Междувременно от районната колегия на Български лекарски съюз във Враца подкрепиха с нарочно обръщение лекарите в държавната МБАЛ „Хр. Ботев” и възразиха против приетата програма на здравното министерство за закриването и сливане на отделения и съкращаване на медицински персонал. Според БЛС във Враца в условията на кадрови дефицит и действителността да се работи срещу част, или без заплащане за дейността, съкращаването на медицински кадри и отделения е недалновидно и ще влоши допълнително тежката финансова ситуация на болницата.

„Очевидни са щетите за пациентите от закритите вече отделения по съдова хирургия и инфекциозни заболявалия, напомнят от съюза. - Болните хора сега са принудени да търсят помощ в Бяла Слатина и Монтана. Немислимо е да напускат МБАЛ „Хр. Ботев” утвърдени капацитети-лекари, както и младите колеги, чиято специализация е бъдещето на здравеопазването в града. Необходимо е по спешност да се изработи план за дофинансиране на дейностите, а не съкращаване, закриване и задълбочаване на разрухата в здравеопазването на Враца.”