Варна не е в България – тук честват с военни почести комунисти-терористи

Военноморското училище в града продължава да живее в свят на болшевишки митове и легенди

Военни почести за "героя"

Военни почести за "героя"

Орлин Станчев, капитан далечно плаване Варна

Преди няколко дни  Faktor.bg съобщи, че военният министър Красимир Каракачанов е отказал на БСП гвардейската рота да почете македониста-терорист Никола Вапцаров. Освен това стана ясно, че от президентството натискали за почести, но от МО отбили атаките. Всъщност гвардейската рота е трябвала да участва във възпоменание, по случай годишнина от разстрела на Н. Й. Вапцаров и негови другари комунисти. Мотивът на военния министър е, че не може почетната гвардейска рота да се използва за такива цели, защото Вапцаров е бил комунист-терорист, обявил се за македонист. Достойна позиция на Каракачонов, без съмнение.

Но същевременно, във Военноморското училище във Варна, кръстено на същия Вапцаров се проведе в понеделник, 23 юли т.г. възпоменателно честване на патрона им, с прекъсване на учебните занятия и  тържествен парад на плаца на вече оперетния състав на униформените курсанти. На възпоменанието от разстрела на Вапцаров присъствали:  Мая Вапцарова – племенница на поета,  Илия Милушев – съветник на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България по военната сигурност,  Илиян Карагьозов – заместник областен управител на област с административен център Варна,  Коста Базитов – заместник-кмет на Община Варна, контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили, протойерей Димитър Георгиев от Варненска и Великопреславска света Митрополия, академик Стефан Воденичаров, началници на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, районни кметове, представители на неправителствени организации, управители на фирми и организации, свързани с морския бизнес и индустрия.

Началникът на Военноморското училище е изнесъл прочувствена реч за делото на този измислен в годините на комунизма „Герой”, възхвалили са неговите стихотворения. Дори местният прокомунистически вестник излезе с възторжена статия и снимки за това събитие. На всичко отгоре парада се провежда

под червените петолъчки,

които все още продължават да стоят от четирите страни на шпила на централния учебен корпус. А в България уж има закон за премахване на комунистическите символи, но за Варна той явно не важи.

Проведеното  възпоменание от ръководството на  ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ предизвиква доста основателни размисли, защото името на въпросния поет-революционер отдавна не се приема от българската история еднозначно, а днес вече е един спорен символ, който тежи върху авторитета на Военноморското училище. Разсекретените исторически документи категорично сочат Вапцарав, като участник в терористична комунистическа група, получавал пари за антибългарската си дейност от болшевишка Русия. Спорният поет се е самоопределял като македонец и е работил под диктата на Сталин за налагане на македонизма в Пиринско.

Оставам с чувството, че военноморското училище във Варна и командването на военноморския ни флот са се превърнали в непотопяемия самолетоносач на комунизма, който успешно оцелява и в годините на демокрация и ясна ориентация на България към ЕС и НАТО. Парадоксално в случая е, че министърът на отбраната има ясна позиция за делото на Вапцаров, а подчиненото му  военноморско училище  прави точно противоположното.

Ситуацията изглежда доста шизофренно. Явно офицерите от ВМФ живеят в друга страна и служат на друга армия. Подобно поведение демотивира армията, разколебава обществото и преди всичко е порочен пример за младите, на които продължават да им налагат измислени митове и легенди за герои антифашисти, какъвто Вапцаров не е бил. Това възпоменание е основателен повод и военното министерство да постави на обсъждане въпроса, дали Военноморското училище във Варна трябва да продължава да носи името на комунистически терорист, работил със съветски пари против Отечеството си.