Страшно! Как ДС води следствие: инквизиции, извращения, бой и събличане на жертви си

Това показва документ на репресивния апарат на БКП

Държавна сигурност е водила следствията срещу „врагове с партиен билет” не по-малко жестоко от тези срещу политическите си противници. Това показва документ на репресивния апарат на БКП, който desebg.com публикува онлайн.

Документът представлява писмо на главния инспектор до зам.-директора на Държавна сигурност от 1950 г.

В него са посочени четири случая на „неправилни методи за провеждане на следствието” срещу представители на комунистическата партия, които са разследвани покрай процеса срещу Трайчо Костов през 1949 г.

И в четирите случаи е докладвано за несъвместими със законовите процедури действия от страна на конкретни следователи.

Те са обвинени в побой над следствените лица, придружени със събличане на задържания гол и принуждаване да танцува кючек.

В други случаи подследственият освен, че е събличан гол е вързван и бит с въже. Също така е принуждаван да яде листата с показанията, които следователят е смятал за неверни.

Друг следовател се придържал към методи от времето на инквизицията, като е завързвал жертвите с белезници на гърба, поставял е тухли върху тях и ги е заставял да обикалят стаята на колене.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и „врага с партиен билет 1944-1991” на Комисията по досиетата, 2017 г.