Променят годишните студентски такси в Алма Матер

Увеличават се годишните такси за 5 специалности, за други 10 - ще са по-ниски

С тридесет гласа „за“ , един „против“ и един „въздържал се" бяха гласувани промени в годишните такси от Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
 
Специалностите, в които има увеличение, са пет, а намалените са десет. Академичните такси в два факултета за докторантури също ще бъдат намалени. Най-голямо намаление в годишните такси има във Физическия факултет – няколко специалности ще паднат от 750 на 200 лева. В седем от факултетите промени няма да има.
 
Софийският университет реши намалените годишни такси да са повече от увеличените.
 
Двойно ще паднат семестриалните такси - от 400 на 200 лева – за специалностите „Педагогика“ – химия и английски език и химия и информатика, както и природни науки. Сериозно намаление има за специалностите „Статистика“ и „География“ - от 800 на 640 лева. Със 60 лева са намалени две специалности в Богословския факултет – „Религия в Европа“ и „Теология“. С 90 лева пада годишната такса и за специалност „Южна, Източна и Югоизточна Азия“. Най-намалени са девет специалности във Физическия факултет – от 750 лева стават на 200 лева. Тази промяна важи и за „Ядрена химия“.
 
Увеличени са годишните такси за пет специалности. С 20 лева на семестър скачат „Регионално развитие и политика“, „Стопанско управление“ „Публична администрация“, което прави 460 лева на година. 20 лева е увеличението и за „Психология“. В Юридически факултет промени ще има за „Право“ и „Международни отношения“ – и за двете специалности таксата на година ще е 800 лева.  В Богословския факултет има сериозно намаление за докторантура задочно – от 1000 на 650 година по време на следването.
 
Промяната в годишните такси се отнася само за студенти, докторанти и специализанти, приети през учебната 2018/2019 година.