Прокоба: Принц Кардам чуква половин век, но не знае

Престолонаследникът на България Кардам Търновски чуква утре 50 години.

Най-големият син на експремиера Симеон Сакскобургготски, вероятно няма да разбере, че е закръглил половин век, тъй като през последните четири от тях е в състояние на кома.

Князът катастрофира тежко на 15 август 2008 г. на магистрала край Мадрид. Въпреки усложнената ситуация братята му Кирил Преславски, Кубрат Панагюрски и Константин-Асен, както и сестра му Калина ще почетат юбилея в дома му в Мадрид, съобщиха близки на царската фамилия, цитирани от “25 часа”. 

Симеон Сакскобургготски и Маргарита Гомес-Асебо обаче ще празнуват в София кръглата годишнина на своя син. Поради многото пътувания напоследък те не са в състояние да идат до Мадрид. Затова експремиерът и съпругата му са поканили в двореца "Врана" съвсем тесен кръг приятели, които през тези тежки 4 години са постоянно до семейство Сакскобургготски.

Близки на родения на 2 декември 1962 г. Кардам вероятно ще организират утре молебени за негово здраве. Симеон и Маргарита няма да участват в тях, но благодарят за загрижеността за техния първороден син.

Животът на цялото семейство Сакскобургготски се преобърна на 15 август 2008 г. 

Буквално месец преди трагичния инцидент Кардам бе решил да смени професията си, като започне работа в голяма адвокатска кантора.  Князът имаше планове в бъдеще да се пробва в селскостопанския бизнес в България, предвид това, че е завършил селскостопански науки в университета в Пенсилвания, САЩ.

Черният петък на 15 август 2008 г. обаче прави мечти на пух и прах, а живота на фамилия Кобургготски е се напълно се преобръща. По ирония на съдбата тогава е денят на Дева Мария, който в Испания е национален празник. Единствена оцелява съпругата му Мириам Унгрия.  Тя се отърва със счупена ръка и бързо се оправи. Кардам обаче е в кома и до днес и не е в състояние да комуникира с хората около себе си. 

"Възможно е той да разбира какво му се говори, не може да го изрази. Такова е състоянието на будна кома. Близките му не губят надежда", казват приближени на Симеон Сакскобургготски.

През лятото на 2010 г. Кардам е преместен обратно в дома си в Мадрид. Къщата бе преоборудвана специално за настоящите му нужди от неговата съпруга Мириам Унгрия. Тя не спира да бди над него и същевременно продължава да работи за своята фирма "Сервисиос емпресариалес Мириам Унгрия".

"Мириам е истински герой. Малко жени могат да се справят с тази ситуация, като се има предвид, че имат и двама подрастващи синове", изтъкват близки на Симеон. Борис е на 15, а Белтран - на 13 г.

{youtube}PW3sxvftaDI{/youtube}

15 август 2008 e фаталният ден, който  преобръща живота на царската фамилия