Memoria de futuro обвини Нинова и БСП в плагиатство – откраднали им „Визия за България”?

Дано проектът на БСП да се се окаже поредният камуфлажен театър по пътя им към властта, казва Христина Христова, главен редактор на изданието

Нинова обявява "Визия за България"

„Визията на БСП” – плагиатство или случайно съвпадение е? – този въпрос задава Христина Христова, главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“. Христова обяснява , че телефонът й загрял вчера с един и същ въпрос: „Има ли нещо общо обявеният  проект на БСП „Визия за България“ с проекта и онлайн платформата „Визия за България“, инициатива на сайта Мемория (Memoria de futuro)?“.
Определено не ми се занимаваше с плагиати на имена, защото имах по-приятни занимания. Но след като се проявява такъв интерес и толкова хора ме питат, явно разочаровани от наши евентуални и предварителни общи действия с БСП, реших, че е коректно и правилно да отговоря официално като председател на сдружението „Визия за България“, обяснява Христова.

„Не, категорично нямаме нищо общо с проекта на БСП, нито със самата БСП.
Единственото общо е, че явно ни взеха името без да ни питат (все още не знаем дали са взаимствали и от идеите в нашия проект, защото не сме запознати с проекта на БСП. Но и да са взаимствали – това не е беда). Което означава, че нашият проект „Визия за България“ и едноименното сдружение, регистрирано още на 19 февруари 2018 г., са предложили нещо смислено, стойностно като програма и анализ. Но, за съжаление, също така доказва отсъствието на политическа хигиена и елементарна етика от страна на БСП, които в случая действат на принципа копи-пейст на чужди имена и идеи. Мисля си, че ако имат проблем с това да измислят сами нещо смислено (поне като име на проекта си), дано да нямат проблем с потенциала и възможността да го реализират като програма”, допълва засегнатият издател.

От изданието казват, че няма да се занимават със съдебни дела.
„Простено да им е на БСП. Да, можеха поне да ни се обадят, за да ни споделят намеренията си. Днес изтъкват, че са написали проекта си с „представители на граждански организации“. Ами на нас не са се обаждали. Само ни взеха името и идеята.
Прощаваме им, въпреки че не са ни искали прошката и едва ли имат нужда от нея. Дори да реализират само една десета от намеренията си, все има някакъв смисъл. Всяко действие, водещо извън отровното блато, в което живеем, има смисъл.
Дано и проектът на БСП да доведе до нов смисъл, до конструктивни действия, а не да се окаже поредният камуфлажен театър по пътя им към властта”, пише още Христина Христова.